АКО ГО ЗАБЕЛЕЖИТЕ ОВА ТАМУ ДОЛУ КАЈ ВАШИОТ ПАРТНЕР, ТОА Е ЗАРАЗНО! Може да ви го пренесе и – доволен е само еден допир со КОЖАТА…

- Advertisement -

АКО ГО ЗАБЕЛЕЖИТЕ ОВА ТАМУ ДОЛУ КАЈ ВАШИОТ ПАРТНЕР, ТОА Е ЗАРАЗНО! Може да ви го пренесе и – доволен е само еден допир со КОЖАТА…Еве како се развиваат кондиломите, како се пренесуваат и лекуваат!

Кондиломите (аногенитални брадавици) се сексуално преносливи сексуално преносливи болести предизвикани од хуманиот папилома вирус (ХПВ). Најчесто се појавуваат на гениталиите, но не е невообичаено да се појават во пределот на анусот.

Станува збор за кондиломи кој се пренесува преку интимен однос, без разлика дали се работи за класичен, орален или анален однос, но можно е да се пренесе и преку директен контакт со заразена кожа и мукозни мембрани. Затоа е многу важно да знаете како да се заштитите, како и да се лекувате.

- Advertisement -

Како да ги препознаете?

Како што истакнува дерматовенерологот д-р Данијела Бабовиќ, кондиломите N1 можете да ги препознаете како меки, издолжени формации кои можат да бидат светло црвени или со боја на кожа.

„Во почетокот овие промени се во форма на мали бледо жолти папули, кои подоцна се издолжуваат и добиваат изглед на папиломатозни израстоци со остар врв. Доколку забележите такви промени на гениталиите или околу анусот, треба да се обратите кај вашиот доктор, затоа што токму тоа се местата на предилекцијата за нивно појавување кондиломи“, советува д-р Бабовиќ.

Како се третираат?

„Покрај тоа што претставуваат естетски проблем, кондиломите носат ризик. Инфицираните лица можат да го пренесат ХПВ на своите партнери. Некои типови на ХПВ се поврзани со посериозни здравствени состојби, како што е ракот на грлото на матката“, предупредува д-р Бабовиќ .

Кога станува збор за лекување, постојат неколку третмани, вклучително и уништување на радио бранови, кое се покажало како високо ефикасно во отстранувањето на кондиломите.

„Младите често се исплашени при посетата и затоа ги советувам да дојдат на преглед и да не се грижат за дискреција или болка при процедурите, бидејќи методите што се користат се максимално удобни за пациентот“, додаде д-р Бабовиќ.

ХПВ вакцината е достапна и во БиХ. Во речиси 99% од случаите, ракот на грлото на матката е поврзан со ХПВ инфекција. Поради ХПВ инфекција, може да се појави рак на дебелото црево, како и некои други. Затоа превенцијата е лек!

Последни објави

spot_img

Поврзани објави