АКО КУЧЕТО ВИ ДОЈДЕ ДО ВАШАТА ВРАТА И ПОЧНЕ ДА ЛАЕ, ТОА ИМА ЗНАЧЕЊЕ: Многу луѓе не го знаат ова

- Advertisement -

АКО КУЧЕТО ВИ ДОЈДЕ ДО ВАШАТА ВРАТА И ПОЧНЕ ДА ЛАЕ, ТОА ИМА ЗНАЧЕЊЕ: Многу луѓе не го знаат ова
Она што го сонувате првата вечер во вашиот нов стан ќе се оствари . Исто така, кога првпат спиете во туѓ кревет, сетете се што сте сонувале, ќе ви се оствари, велат старите народни верувања.

Кај нашиот народ отсекогаш се верувало дека некои појави можат да ги предвидат настаните што следат. Постојат голем број на непишани правила во врска со работите кои можат да донесат лоша или среќа. Во зависност од тоа колку сте суеверни, ќе почитувате одредени „правила“.

Колку пати само сте слушнале „мрдај од твоето место“ или „чукај во дрво за да не чуе зло“? Подолу се неколку децениски народни верувања во кои повеќето луѓе, без разлика дали сакаат да признаат или не, сè уште веруваат.

- Advertisement -

1. Не оставајте непотрошен пијалок на гостите, така ги оставате со тепачка во домот.

2. Кога ластовичката ќе направи гнездо на покривот на куќата, во таа куќа ќе дојде мир и спокој.

3. Она што го сонувате првата вечер во новиот стан ќе ви се оствари. Исто така, кога првпат спиете во туѓ кревет, запомнете што сте сонувале, тоа ќе се оствари.

4. Ако ви се случи некоја неволја рано наутро, не започнувајте ништо важно тој ден.

5. Каде се лула масата, во таа куќа жената има предност.

6. Кога гостинот ќе излезе од дома без воопшто да седне, се верува дека го одзел мирот од куќата. Исто така, каде што има женски деца, гостинот треба да седне најмалку пет минути.

7. Скршено стакло – ако се скрши чаша во куќата, тоа навестува среќа.

8. Кога ќе го држите вашето бебе за прв пат, замислете желба. За една година, вашата желба ќе се оствари.

9. Јајце со две жолчки значи дека некој наскоро ќе се ожени, црните дамки на жолчката се лош знак, додека јајцето без жолчка претставува исклучително лош знак и голема несреќа.

10. Кога ќе видите пајак на вас, во вашиот оддел, ве чека ненадејна среќа.

11. Ако гавран прелета над вашата куќа и испушти звук додека го прави тоа, пазете се од несреќа.

12. Кога ќе му помогнете на куче, мачка или кое било животно на кое му треба, добротворството ќе ви се врати.

13. Јадете ја првата виолетова што ќе ја најдете на пролет – вашите најблиски ќе ве сакаат цела година.

14. Истурено кафе – ако се истури кафе во куќата, тоа претставува неодамнешна парична добивка.

15. Не треба да го менувате вереничкиот прстен, за да не се преврти животот наопаку.

16. Ако туѓото куче дојде пред куќа и лае, тоа е знак на среќа и кучето не треба да се брка од таму.

17. Ако го фрлите ножот, ќе дојде маж во вашата куќа. Напротив, ако ја испуштите вилушката, ќе ви дојде жена.

18. Облека на маса – ако на масата се стави нешто од чевли или облека, на некој ќе му се слоши.

19. Ако се спомне несреќа, болест или било каква лоша работа, треба да се преселите од вашето место – за да не ви се случи истото.

20. Прекрстени раце – не е соодветно да седите во куќата со скрстени раце бидејќи тоа навестува несреќа или тага.

21. Кога некој ќе замине од дома на долго патување, не е соодветно тој ден да позајми нешто од дома, бидејќи патувањето ќе биде многу несреќно за тој патник.

22. Кој пие кафе од чипчена шолја, ќе се ожени со вдовец или ќе се ожени со вдовица.

23. За да имате пари во куќата, чувајте ја метлата со рачката свртена надолу.

24. Кога кучето ќе наиде на вашиот пат, ќе ја завршите работата успешно.

25. Не треба да јадете храна од нож или да лижете нож – ќе се разболите.

26. Ако потковицата се најде цела или на парчиња, таа ветува среќен и многу корисен ден.

27. Ако девојката му подари часовник на дечко, или тој на неа, времето ќе застане за нив – ќе раскинат.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави