Ако мајката е богата, ќерката не мора да се омажи малолетна

- Advertisement -

Во Етиопија, околу една четвртина од девојчињата венчаваат малолетни пред да наполнат 15 години, а повеќе од половина до 18 години. Тие се млади, навистина многу млади и често не го познаваат својот иден сопруг до денот на венчавката: тие се мали деца, жени на возраст под 18 години, кои семејството ги принудува да станат жени на непознати лица секоја година.

Според едно истражувње детските бракови во Етиопија ја истакнува тежината на богатството на родителите. Ако мајката поседува значителни средства (мобилен телефон, велосипед, машина за шиење, накит или други скапоцености), нејзината моќ да одлучува за судбината на нејзината ќерка ќе биде поголема, односно помала е веројатноста да се омажи детето пред полнолетството.

Но ако ако таткото го поседува семејното богатство, поголеми се шансите да детскиот брак да биде склучен за брзо време. Младите девојки чија мајка поседува мало „богатство“ или нема, таму просечната возраст на детски брак е 16,6 години, но за ќерките на „побогатите“ жени просечната возраст се зголемува за 1,2 години.

- Advertisement -

Богатството имдава поголема моќ на преговарање со нивните сопрузи кога одлучуваат за судбината на нивните деца. Наодите од оваа студија можат да послужат за подобро насочување на меѓународните напори за спречување на детски бракови ширум светот, на пример, помагајќи им на жените да го подобрат економскиот статус и да станат понезависни. „Се проценува дека секоја година 14 милиони девојчиња и момчиња се венчаваат пред да наполнат 18 години“, вели Фелиз Мухомба, шеф на компанијата.

„Децата невести често го напуштаат училиштето, паѓаат во сиромаштија, се заразуваат со сексуално преносливи болести или трпат семејно насилство.

УНИЦЕФ предупредува дека бројот на млади принудени на брак ќе продолжи да расте, а Африка би можела да се удвои до 2050 година, ако не се стори ништо за искоренување на оваа традиција, која не ги почитува правата на човекот и жената.

Последни објави

НЕМА ДА ИМАТЕ ЛОШ ЗДИВ АКО ОВА ГО ПИЕТЕ СЕКОЕ УТРО

НЕМА ДА ИМАТЕ ЛОШ ЗДИВ АКО ОВА ГО ПИЕТЕ СЕКОЕ УТРО Дали имате дигестивни проблеми, дали страдате од непријатен мирис на пот и лош здив?...

ЛЕКАРИТЕ ОТКРИЛЕ КОЈА ХРАНА НАЈМНОГУ ТРЕБА ДА ЈА ЈАДЕТЕ НА ЕСЕН: Не само што е здрава, туку и ќе ви го промени расположението за...

ЛЕКАРИТЕ ОТКРИЛЕ КОЈА ХРАНА НАЈМНОГУ ТРЕБА ДА ЈА ЈАДЕТЕ НА ЕСЕН: Не само што е здрава, туку и ќе ви го промени расположението за...

Секоја вечер пиела по едно ПИВО: Еве што се случи со ОРГАНИЗМОТ по една година!

Секоја вечер пиела по едно ПИВО: Еве што се случи со ОРГАНИЗМОТ по една година!Верувале или не, пиењето едно пиво дневно е исклучително добро...

Легнавте да СПИЕТЕ и чуствувате ГЛАД: Не мора да јадете, направете го ОВА!

Легнавте да СПИЕТЕ и чуствувате ГЛАД: Не мора да јадете, направете го ОВА!Нутриционистите советуваат дека течноста сепак е вистинскиот избор Сите сме имале многу пати...

ВАКА СЕ КИСЕЛЕЛА ЗЕЛКАТА ВО ЈУГОСЛАВИЈА: Нема да СЕ РАСИПЕ ако само го додадете ОВА!

ВАКА СЕ КИСЕЛЕЛА ЗЕЛКАТА ВО ЈУГОСЛАВИЈА: Нема да СЕ РАСИПЕ ако само го додадете ОВА! На секои 10 l вода додадете 250 гр сол и...

Поврзани објави