Ако мислите дека се пренесува само со БАКНЕК, се лажете! Повторно беснее БОЛЕСТ на која сите заборавивме – закрепнувањето трае 3 месеци!

- Advertisement -

Ако мислите дека се пренесува само со БАКНЕК, се лажете! Повторно беснее БОЛЕСТ на која сите заборавивме – закрепнувањето трае 3 месеци!Најчесто се јавува кај тинејџерите, но не се имуни ниту постарите.

Од почетокот на годинава во Белград се регистрирани 42 случаи на заразна мононуклеоза , а освен со бакнување се пренесува и на други начини . Како се добива, кои се симптомите, како се лекува и колку се сериозни последиците, објасни во емисијата „150 минути“ на Прва д-р Славица Марис, епидемиолог од Градскиот центар за јавно здравје.

Тој вирус е присутен, секоја година регистрираме пациенти. Годинава малку повеќе во однос на претходната, но пред 10 години на територијата на Белград се регистрирани вкупно 2.067 заболени . Најголем број е регистриран во 2016 година кога имавме 335 заболени. Клиничката слика не мора секогаш да се изразува. Може да бидат благи симптоми на болеста, да не се препознае, или човек да го внесе вирусот во организмот, но да не покаже никакви симптоми, објасни д-р Славица Марис.

- Advertisement -

– Не постои конкретна мерка со која може да се искорени оваа болест. Вирусот ќе биде присутен кај нас. Класичната мононуклеоза се јавува почесто кај тинејџери , адолесценти и помлади луѓе, обично на возраст од 15 до 25 години. Пред класичните симптоми, постои екстремен замор, слабост. Има и општи симптоми, треска, болки во мускулите, главоболка, отечени и болни крајници кои може да се обезбојат со бели наслаги. Непцето е црвено, имаме крвавење на дамки. На вратот има отекување на лимфните жлезди кои се многу болни на допир, откри доктор Марис и додаде дека мононуклеозата може да биде опасна.

– Она што ја разликува оваа болест од другите е зголемувањето на слезината и црниот дроб . Може да биде опасно ако не се внимава, ако дијагнозата не се постави навреме. Одморот е многу важен, се препорачува да трае три месеци , дури и кога ќе поминат симптомите, токму поради спречување на компликации на болеста во форма на воспаление на црниот дроб или може да пукне слезината. И црниот дроб и слезината полека закрепнуваат, потребно е многу време, објасни докторот.

Додека ја земале терапијата, многу луѓе мислат дека добиле алергија , а д-р Славица Марис дознала за што се работи. – Треба да се избегнуваат поголеми физички активности. Секако дека ќе пешачите, но тогаш нема тренинг. Мононуклеозата може да се помеша со бактериска инфекција на грлото . Имаме разлика во терапијата. Во случај на бактериска инфекција, антибиотиците се незаменливи , а во случај на инфективна мононуклеоза терапијата е симптоматска. Лековите се користат за намалување на температурата и ублажување на болката при голтање, рече докторот и додаде:

– При оваа болест, на телото може да се појави сипаница , која не е резултат на алергија на антибиотици, туку реакција на организмот на присуство на овој вирус. Самата болест е претежно благ оток. Во акутната фаза на болеста, никогаш не треба да одите во колективот. Овој вирус може да остане во телото многу долго, неколку месеци, дури и една година, но потребен е директен контакт за да се пренесе на други. Главно се пренесува преку плунката и затоа се нарекува болест на бакнувањето . Може и индиректно, преку темата , предупреди д-р Славица Марис, епидемиолог од Градскиот центар за јавно здравје.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави