АКО ОВА ГО ОДГЛЕДУВАТЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАРАБОТИТЕ ДО 5.000 ЕВРА: Бизнисот во Македонија цвета, еве што е НАЈПРОФИТАБИЛНО!

- Advertisement -

АКО ОВА ГО ОДГЛЕДУВАТЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАРАБОТИТЕ ДО 5.000 ЕВРА: Бизнисот во Македонија цвета, еве што е НАЈПРОФИТАБИЛНО!
Се намалува бројот на невработени и тоа е добра вест. Сепак, расте бројот на оние кои имаат одредена заштеда и би сакале да започнат сопствен бизнис. Голем дел од нив знаат дека тоа е земјоделство, но се во дилема во која гранка да одат

За да започнете бизнис, покрај идејата, потребна ви е и пресметка на профитабилноста и она што носи најбрз профит. Во продолжение ви откриваме некои од најпрофитабилните земјоделски гранки. Одгледување лековити билки Доколку се уште не сте одлучиле како да започнете бизнис, а поседувате земја, во последните години има зголемена побарувачка за лековити билки. Нема потреба премногу да се грижите за одржување на почвата, а инвестициите се минимизирани. За еден хектар садење под нане, камилица, невен или други лековити растенијабилките бараат од 1.200 до 2.500 илјади евра. Со овие пари можете да ја подготвите почвата, да купите семиња и да засадите билки. Доколку, пак, сакате да ја модернизирате продажбата на лековити билки, треба да вложите уште стотина евра за набавка на декоративна амбалажа, за да го направите производот поатрактивен на пазарот. Кога се ќе се пресмета, приходот од овој бизнис може да биде од 2.500 до 6.500 евра по хектар. Некои од предлозите за одгледување на лековитата билка бел слез

 • околу 2.000 евра инвестиција по хектар
 • околу 5 евра цена за килограм
 • помалку од 1500 килограми принос по хектар
 • 6.500 евра приход по хектар
 • најмалку 4.500 евра добивка по хектар

Невен

- Advertisement -
 • околу 1.800 евра инвестиција по хектар
 • околу 4 евра цена за килограм цвет
 • околу 1.000 кг принос по хектар
 • околу 4.000 евра приход по хектар
 • околу 2.000 евра добивка по хектар

Босилек

 • околу 1.200 евра инвестиција по хектар
 • цена повеќе од 1 евро за килограм
 • околу 2.000 килограми принос по хектар
 • околу 2.500 евра приход по хектар
 • околу 1.300 евра добивка по хектар

Кога станува збор за лековитите билки, експертите советуваат дека најдобро е да се одгледуваат повеќегодишни растенија, бидејќи се поевтини.

Марула Садење зелена салата е профитабилен бизнис. Не бара многу инвестиции, па со 1.000 евра можете да започнете вистински бизнис со зеленчук. За почетници се доволни десетина декари земја, а доколку временските услови се поволни може да заработите и до 2.000 евра. За оваа површина за пластеникот во почетокот треба да се обезбедат околу 300 евра, а со останатите 700 евра може да се купи семе, да се обработува почвата и да се подготви соодветна хемиска заштита. Во просек, еден куп зелена салата во сезона чини од 500 до 700 евра. Откако ќе ја продадете целата салата, полето после тоа ќе биде бесплатно, па можете да насадите уште една култура на неа. Производство на цвеќеПроизводството на цвеќе носи „берба на плодови“, по неколкумесечно засадување на семето. Потребно е многу трпение и љубов, бидејќи оваа навидум мала работа бара секојдневна грижа. Започнувањето на овој бизнис, како и секој друг, бара инвестиции. За еден декар досега инвестициите се од 3.000 евра до 4.000 евра. Во овие пари спаѓа подготовката на пластеникот, парното, садниот материјал, ѓубривото, саксиите…

Цветовите се сè попопуларна гранка на земјоделството, бидејќи носат приход во мали количини веднаш во текот на годината, а целата инвестиција се враќа во првите две години. Третата година обезбедува профит, а секоја наредна носи поврат на вложеното и до 50 проценти. Заработката се движи од 1.000 до 2.000 евра годишно. Се подразбира дека колку е поголема, толку е поголема инвестицијата и профитот.

Треба да се има предвид дека цвеќињата се продаваат во текот на целата година, но најголема заработка се носи од почетокот на пролетта, кога владее вистинска лудост за цвеќе поради пролетното украсување на дворот. Одгледување на овошје и зеленчукИако оранжериското производство на зеленчук и овошје бара малку повеќе инвестиции, експертите сметаат дека овој вид на производство е најисплатлив. За вакво производство на еден хектар се потребни околу 15.000 евра, а инвестицијата може да се врати за една година, доколку временските услови бидат поволни.

Од друга страна, почетниците можат да почнат со помали површини, а со стакленик од 200 метри квадратни сосема солидно да заработат. Ако насадите домати под оваа површина, во просек заработката може да биде над 2.000 евра, за краставици околу 1.000, а за зеленчук нешто помалку, околу 600 евра. Треба да се има предвид дека овој вид на производство подразбира постојана работа од пролетта кога се засадува семето, потоа одржување на расадот, садење садници, наводнување, прскање и дури на крајот доаѓа бербата. Бизнисотво земјоделството зависи од инвестициите, но и грижата за насадите. Покрај овие две работи, најважни се временските услови, бидејќи од тоа зависи 50 проценти од успехот во земјоделството. Доколку се впуштите во ваков тип на бизнис, најдобро би било да ги осигурате плантажите, за во случај на несреќа да не ги изгубите сите пари што сте ги вложиле.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави