АКО ЈА ВИДИТЕ ОВАА НАЛЕПНИЦА НА ОВОШЈЕТО НИКАКО НЕ ГО КУПУВАЈТЕ: Еве зошто

- Advertisement -

Додека купувате овошје веројатно ги забележувате етикетите залепени на самиот плод. Но, дали некогаш сте размислиле што тие значат?На налепниците има броеви.

Тие се однесуваат на важна информација поврзана со овошјето. Бројот се нарекува PLU или Product looking number. Ако е четирицифрен и почнува со 3 или 4 значи дека не е ГМО, но настанал на фарма каде има хемикалии и пес тициди.

Ако бројот почнува со 9 значи дека е органски, без хемикалии, додека ако почнува со 8 тоа е ГМО храна.

- Advertisement -

Вним авајте на налепниците нареден пат кога ќе купите овошје.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави