Баба Радмила на 93 години сама средува дрва, готви, НА МЛАДИТЕ САМО ЕДНО ИМ ПОРАЧА

- Advertisement -

Иако веќе „поминува“ на 93-годишна возраст, бабата Радмила од Кикинда, во стотата деценија, сама средува дрва, готви, се подготвува во дворот, таа е разумна и витална како да е млада.

Родена е во 1928 година, се сеќава на Втората светска војна, преживеа многу заразни болести, а короната ја заобиколи оваа тешка старица. Додека со вешти и добро координирани движења, како од шега, ги шири трупците во голема и тешка секира, паметната жена Банат со исправен грб се жали само на ревматизам во рацете.

Само раката ме боли малку. Никогаш не бев наведната, ниту пак се разболував, никогаш не одев во болница, а единствениот лекар што го посетив беше стоматологот – приказна за оваа здрава и луцидна баба.

- Advertisement -

Ги погребала и двајцата синови, сопругот и двајцата браќа. Освен што го посети нејзиниот единствен внук, снаа и внука, таа веќе 25 години минува со денови и ноќи претежно сама.

Додека нејзините реченици се течни и без прекини, таа подеднакво се сеќава на она што се случило пред 80, како и пред 80 дена.

Тешко е кога ќе ги преживеете сопствените деца и ќе останете сами. Имав добри и лоши моменти во бракот. Имаше сè. Се омажив на 22-годишна возраст и бевме во брак 40 години, сè до смртта на Милорад. Ние порано ја обработувавме земјата, а денес живеам од неговата земјоделска пензија од задругата, што изнесува околу 14.500 динари – вели старицата.

Баба Радмила нема посебен „рецепт“ за долговечност и сила. Слуша само радио и не сака да гледа телевизија. Не е пребирлива за храната и вели дека никогаш не се жалела на ништо, и едноставно прифаќала работи и настани како дел од животот.

Едноставно треба да пронајдете радост. Затоа што животот е убав, но болен и горчлив – вели оваа силна старица. Беше подобро – Сега е моето најлошо време, можеби затоа што сум сам, не знам. И луѓето порано беа подобри, вели оваа храбра баба.

Погледнете го видеото:

Последни објави

spot_img

Поврзани објави