БРЕМЕНОСТ, КОРОНА, ВАКЦИНИ и Често поставувани прашања Дали царски рез е неизбежен поради ковид и кога да се вакцинирате, еве што вели гинеколог

- Advertisement -

Гинекологот од болницата ГАК Народни фронт, д-р Ана Митровиќ Јовановиќ, како гостин на РТС, одговори на најчестите прашања во врска со што ги мачи бремените жени или жените кои планираат бременост.

Прашањата и одговорите гласат:

Дали бебето треба да се роди во прегратките на мајка која е позитивна на ковид?

- Advertisement -

„Имаме посебни одделенија каде што се породуваат жени со позитивни трудови и во овие одделни одделенија за деца, го даваме бебето на педијатар по раѓањето на мајка-позитивна мајка, бебето е во кутијата додека не оди дома и нема контакт со позитивна мајка “, објасни д-р Ана Ана, гинеколог. Митровиќ Јовановиќ.

Може ли бремена жена позитивна да го зарази своето бебе за време на породувањето?

„Од сè што знаеме до денес, не може, т.е. во многу мал број на глобално ниво, има спорадични случаи на раѓање на бебе кое е козивно позитивно. Немавме такви искуства во Србија, сите позитивни бремени жени кои дури се родиле во “Во акутната фаза на инфекцијата, се родиле здрави деца со негативни кози. Се верува дека ова вертикално пренесување од мајка на новороденче за време на бременост и породување не постои”, рече лекарот.

Дали заразената мајка може да го дои своето бебе?

“Според најновото истражување, се смета дека мајка која ја почитува постапката и носи маска и ако се чувствува добро, може да го дои своето бебе. Таа треба да ги мие рацете според сите препораки, секогаш да ја држи маската кога има бебе на нејзините гради и кога има две години. За оние мајки кои не се чувствуваат добро поради инфекција на колкот, кои се онесвестиле и имаат значителни симптоми, се препорачува само да се испумпуваат два до три часа и нема забрана да го даде ова млеко на новороденчето.

Она што е познато е дека високата треска е секако нешто, не само кај ковчести, туку и во сите други услови кои предизвикуваат висока температура, кога не препорачуваме млеко да се дава на новороденче “, одговори таа.

Дали самиот kovid е индикатор за царски рез?

„Се приближуваме до царски рез кога има акушерска индикација или кога мајката е крајно загрозена, во толку лоша состојба што породувањето дополнително ќе ја загрози“, рече лекарот.

Дали се советува вакцинацијата и кога?

“Кога станува збор за популацијата на млади луѓе кои планираат да раѓаат, советот е – вакцинирајте се и ревакцинирајте веднаш. Вакцината не предизвикува стерилитет . Ако некој се вакцинира и открие дека е бремена по седум до 10 дена, тие треба од претходната вакцина, доколку е секако здрава и нема други причини зошто вакцинацијата би се одложила, да се ревакцинираат, иако станува збор за рана бременост.

Американскиот центар, чии препораки ги цениме и користиме во секојдневната клиничка пракса, јасно ни рече – бремените жени и жените кои се во период на доење и лактација не треба да се обесхрабруваат да не вакцинираат. Немаме докази. Над 20.000 вакцинирани бремени жени во Америка немаа несакани ефекти или компликации.

Како вакцина во бременоста, не се препорачува масовно, треба да разговарате со секоја бремена жена, да и објасните кои се потенцијалните ризици, да процените дали таа бремена жена е во средина каде што има вирулентност и епидемиолошка состојба, така што вакцинацијата би била се препорачува. Значи, земете го сето тоа во предвид и конечната одлука дефинитивно ќе ја донесе бремената жена. Ние веруваме дека според овие препораки, нема причина жените доилки да не се вакцинираат. Исто така, видот на вакцината е целосно сеприсутен. „Примајте ја вакцината што ја имате и ви е достапна, нема разлика, сите вакцини се ефикасни“, истакна таа./zena.blic.rs

Последни објави

spot_img

Поврзани објави