Вашите коски не ја сакат оваа храна: Ако ја јадете болката ќе биде посилна, артритисот ќе напредува и зглобовите ќе се трошат

- Advertisement -

Вашите коски не ја сакат оваа храна: Ако ја јадете болката ќе биде посилна, артритисот ќе напредува и зглобовите ќе се трошат.Артритисот е оштетување на зглобовите предизвикано од воспаление во телото. Ова е прилично честа патологија, главниот симптом е силна болка. Правилно формулирана диета ќе помогне да се спречи прогресијата на болеста.

Со елиминирање на проблемите што предизвикуваат проблеми, можете да отстраните вишок течност, да ја намалите тежината (што е дополнителен стрес за зглобовите) и да ги намалите воспаленијата и болката.

Храна што треба да се избегнува за артритис и болка во зглобовите:

- Advertisement -

Месо: свинско, говедско, пилешко – предизвикуваат процеси што го нарушуваат здравјето на коските.

Млечни производи: Млечните производи се главните извори на калциум и витамин Д, кои се неопходни за создавање на здраво коскено ткиво. Сепак, млечните производи можат да го влошат текот на артритисот. Затоа, само лекарот треба да одлучи дали ќе можете да консумирате млечни производи.

Јаглехидрати: покрај прекумерната тежина, јаглехидратите ќе предизвикаат запушување на крвните садови, што го отежнува протокот на кислород и хранливи материи во зглобовите.

Глутен: Го има во пченицата. Се верува дека предизвикува процеси што предизвикуваат воспаление. Медицинските студии потврдија дека елиминирањето на храната како ‘рж, пченица и јачмен од исхраната може значително да ја подобри состојбата на пациентите со ревматоиден артритис.

Сол: Зголемениот внес на сол може да предизвика сериозни нарушувања во органите и ткивата и зглобовите. Лице кое користи многу сол со полупроизводи, колбаси и конзервирани производи. Ова придонесува за задржување на течности во телото, таложење на штетни материи во зглобовите, зголемена телесна тежина, зголемено воспаление и непријатност.

Пржена храна: Луѓето кои се борат со артритис апсолутно мора да ја отстранат пржената храна од нивната исхрана.

Чај и кафе: Кофеинот во вашата утринска чаша мие многу калциум од коските. Значи, тоа е еден од факторите што го уништува коскеното ткиво и предизвикува артритис или ја влошува неговата тежина.

Алкохолни пијалоци: Употребата на алкохолни пијалоци не му користи на организмот. Никогаш. Но, алкохолот може значително да ја влоши сериозноста на која било болест. Затоа, за какви било здравствени проблеми, лекарите пред сè ве советуваат да се откажете од алкохолот.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави