Ве боли раката по вакцинирањето? Постои едноставно објаснување за тоа

- Advertisement -

Кога Шерил Рецинос и нејзиниот сопруг во септември минатата година се пријавија како учесници во клиничкото испитување на вакцината на Фајзер, веднаш знаеја дека не добиле доза плацебо. Не само што се чувствувале местото на боцкање туку имале болки и во рацете. „Се чувствував како да ме удрил камион“, рече Рецинос, докторка од Лос Анџелес, додавајќи дека болката и траела неколку дена, објави Слејт.

Болката во раката е типична нус појава на вакцината против ковид -19 и може да поприми чудни и збунувачки облици. Додека некои луѓе чувствуваат само болка, други имаат убодна болка што се движи од раката надолу по должината на страната на телото, болка што ги движи низ рамената или дури болка што се претвора во трнење во рацете.Сузан Метјуз, директор за вести во Слејт, почувствувала болка по целото тело неколку часа по примањето на вакцината Џонсон и Џонсон. „Она што ми се случи беше она што го замислував како резултат на напиток од повеќе сокови“, рече Метјуз, мислејќи на пијалок од серијата Хари Потер што ја претвора личноста во друга со многу болка.

Инјектирањето на вакцината во мускулот на раката го стимулира имунитетот

- Advertisement -

Постои прилично едноставно објаснување зошто луѓето чувствуваат болка околу местото на инјектирање. Ешли З.Ритер, постдокторски соработник на Универзитетот во Пенсилванија и главен клинички директор на „Диар Пандемика“, вели дека тоа е чест несакан ефект на секоја вакцина.

Инјектирањето на вакцината во мускулот на раката го стимулира имунитетот.

“Кога таа течност влегува во мускулот, телото испраќа гласници, бели крвни клетки и лимфна течност во таа област за да се изгради имунолошки одговор. Токму тоа сакаме да се случи, но може да биде малку непријатно. Голем дел од болката чувствувате дека е активност што се случува во вашето тело “, објасни Ритер.

Зголемената течност во лимфните јазли во близина на местото на инјектирање често предизвикува болка во мускулите, а понекогаш и во пазувите или градите. Отечен лимфен јазол може да се појави на мамографија, па експертите препорачуваат оваа постапка да се избегнува некое време по приемот на вакцината.

Но, што е со убодната болка или ширењето на болка? И Рецинос и Ритер се согласуваат дека ова необично чувство е само болка во нервите, за разлика од болката во мускулите.

“Ако се развие воспаление во областа, оток може да се појави околу нервите што потоа испраќаат убодна болка низ рацете. Понекогаш белите крвни клетки и другите гласници кои се вклучени во реакцијата на телото на вакцината може да влезат во крвотокот. Ова може да предизвика каскада на невролошки и имунолошки функции“, вели Ритер.

Болката е сосема нормална работа

Чувството на болка на невообичаени места, дури и подалеку од раката, е сосема нормална работа. Во ретки случаи, постои чувство како телото да се менува, но тоа не е причина за загриженост. Кога имунолошкиот одговор и оток ќе престанат, за неколку часа до неколку дена болката ќе исчезне.

Ако болката е навистина силна, Рецинос предлага да се чека 12 часа на телото да развие целосен имунолошки одговор, а потоа да земете Ибупрофен или Таленол. Ако симптомите значително влијаат на способноста за функционирање и ако се надвор од опсегот на очекувани несакани ефекти, треба да се контактира лекар, советува Ритер.

Овие несакани ефекти не се карактеристични само за вакцината „ковид-19“ и може да се појават кај која било вакцина за возрасни. Но, бидејќи вакцината „ковид-19“ е широко распространета социјална појава, нејзините несакани ефекти биле во фокусот на вниманието во многу разговори.

“Добро е што луѓето зборуваат за тоа. Комуникацијата за очекуваните симптоми на обновување на имунолошкиот систем е важна за одржување на довербата и транспарентноста на јавноста”, вели Ритер.

Краткорочни реакции

Исто така може да биде корисно да се запамети дека одговорот на телото на вакцината може да биде различен. Ако се чувствувате како да сте единствената личност со одредени, чудни потешкотии по вакцината, тоа не значи дека нешто не е во ред со вас или дека сте направиле нешто погрешно. Ритер го споредува ова со возење ролеркостер – на некои им се лоши, на некои не. Помладите луѓе, кои имаат поактивен имунолошки систем, се чини дека имаат и поинтензивни симптоми. Но, дури и ако воопшто нема симптоми, вакцината сепак работи. Многу луѓе во клиничките испитувања на вакцината воопшто немале несакани ефекти и сè уште биле заштитени.

И ако добиете бизарни сензации по вакцинирањето, запомнете ја поголемата слика. Кога започна воведувањето на вакцината, Рецинос вели дека нејзините колеги не можеле да престанат да ги споредуваат несаканите ефекти и биле опседнати со разни болки во телото. Но, околу нив во болницата, пациентите сè уште умираа од ковид-19.

“Мислам дека не е проблем ако луѓето чувствуваат болка во раката, главоболки, гадење и други симптоми, бидејќи тоа е краткотрајна реакција. И смртта е конечна. И затоа вреди да се вакцинираат, дури и ако после тоа не се чувствувам најдобро “, заклучи Рецинос за Слејт.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави