Видео:Овие острови се оддалечени само 5 километри, но имаат временска разлика од 21 час

- Advertisement -

Корисник на ТикТок нè остави сите вчудоневидени, откако откри дека два острови, разделени со само пет километри  морска вода, имаат 21-часовна временска разлика.

Корисникот на TikTok, кој го користи името @ContentDropped, откри дека Диомедските острови, лоцирани помеѓу континенталната Алјаска и Сибир, се всушност скоро цел ден разлика, благодарение на местоположбата на двете страни на Меѓународната линија за датуми.

Од двата острови, поголемиот Диомед, од руската страна на линијата за датуми, е 21 час пред помалиот Диомед, кој се наоѓа на американската страна од линијата за датуми.Постојат некои чудни места во светот. Ова се Диомедските острови, објаснува видеото на ТикТок.Тие седат на линија за датум. Тие имаат 20-часовна временска разлика иако се оддалечени само 5 колометри.Околу 110 луѓе живеат на Малиот Диомеде, додека населението на Големиот Диомеде беше преместено во континентална Русија од страна на советската влада, оставајќи ги само воените единици зад себе.

- Advertisement -

Но, она што е можеби најзачудувачко за целата ситуација, е дека во зима се формира леден мост помеѓу двата острови, што значи дека можете буквално да патувате низ времето, со исклучок на тоа дека е апсолутно незаконско.
Изненадувачки, луѓето од ТикТок останаа збунети од бизарното откритие, а неколкумина посочија колку е лудо ако, од која било причина, некој има потреба да работи на двата острови.Замислете да работите на двата острови. Можете да направите две осумчасовни смени во ист ден , коментира едно лице.

 

Последни објави

spot_img

Поврзани објави