Внимание! НЕ ГО КУПУВАЈТЕ ОВА МЕСО! Антибиотиците и хормоните во него може сериозно да го загрозат вашето ЗДРАВЈЕ

- Advertisement -

Внимание! НЕ ГО КУПУВАЈТЕ ОВА МЕСО! Антибиотиците и хормоните во него може сериозно да го загрозат вашето ЗДРАВЈЕ.Грижете се за тоа што вие и вашите деца внесувате во вашето тело.

Беловодно пилешко или големо бледо парче свинско филе , кое не е премачкано со бела маст, е сигурен знак дека таквото месо е барем полно со антибиотици, хормони или адитиви.

Единственото месо за кое може да се каже дека е безбедно е говедското , но само затоа што овие животни се хранат поинаку од свињите и кокошките, што значи дека тие се со помала веројатност да користат добиточна храна полна со антибиотици. И покрај тоа, треба да ги држите очите отворени кога купувате месо, бидејќи ситниците можат да предупредат на неправилности, а дури и целосни лаици можат да ги забележат и препознаат.

- Advertisement -

Иако нашиот регион е на самиот врв во Европа по потрошувачката на антибиотици во медицината, што е голем проблем, многу поголем, за кој не сме ни свесни, е воведувањето на овие лекови преку храната. Лекарите апелираат дека антибиотиците во месото се главната причина поради која луѓето стануваат се поотпорни на антибиотици , па постои сериозен страв дека човечкиот живот може да биде загрозен дури и од банални бактериски инфекции.

Антибиотици во добиточната храна

Ветеринарот и поранешен шеф на републичката ветеринарна инспекција, д-р Мирослав Стојшиќ, за Курир вели дека не постои месо или месен производ што не содржи антибиотици или адитиви.

– Ништо од тоа не е безбедно за деца и возрасни. Сè е полно со хормони, емулгатори и антибиотици. Најголем проблем е употребата на антибиотици во добиточната храна, кои се користат за подобар раст на животните и спречување на животните да се разболат.

Во минатото, антибиотиците можеа да се користат само за лекување на животни. Познат е периодот на одвикнување, кога месото или млекото на третираното животно не смее да се користи. Денес ситуацијата е сосема поинаква. Сега во добиточната храна се ставаат мали дози на антибиотици, како еден вид превенција, кои се таложат во месото и бактериите стануваат отпорни на нив. Луѓето кои јадат вакво месо внесуваат и антибиотици – објаснува д-р Стојшиќ.

Како пример, наведува тој, фармерите постојано инјектираат кокцидиостати во добиточната храна, кои се користат кога живината добива дијареа.

– И наместо да им се дава најмногу три дена, живината ја јаде 30 дена, а не последните пет дена пред колење. Но за тоа време не може да се неутрализира, туку останува во коските и месото. Кога живината ја јаде секој ден, им се уништува ткивото на тироидната жлезда, се јавува дисбаланс на хормоните и затоа за само 35 дена се здебелуваат до три или повеќе килограми. И ако човек го јаде тоа месо, му настанува истата штета – објаснува Стојшиќ.

Како да препознаете кое месо е полно со антибиотици

На пример, здравото свинско месо има светло до темно црвена боја во зависност од возраста. Масното ткиво е бело, а месото мора да биде премачкано со маснотии. Од друга страна, свиња која била хранета со добиточна храна полна со антибиотици има белузлаво месо и е многу поголемо. Обично, таквото месо е полно со вода, што може да се види при купувањето.

Пилешкото месо, кое е полно со антибиотици и хормони, обично е поголемо, меко е, а по печењето коската лесно се одвојува од месото. Бојата на месото е бледа и исто така многу вода. За разлика од ваквото месо, домашното пилешко од село има поцврста структура.Извор СД

Последни објави

spot_img

Поврзани објави