ВНИМАТЕЛНО СО ВИТАМИНОТ Ц: Познат лекар за прецизните дози што може да се земат

- Advertisement -

Витамин Ц, во нормални услови, треба да се зема во количина од околу 80 милиграми на ден

Среде борбата против вирусот ковид-19, лекарите предупредуваат дека е многу важно да се користи витаминска терапија, со цел да се зајакне имунитетот и да се бори што е можно полесно со вирусот.

Сепак, дури и кога станува збор за витамини и минерали, треба да се земе предвид количината што е внесена.

- Advertisement -

Доцент д-р Јанко Самарџиќ, специјалист по клиничка фармакологија, рече дека терапијата со витамини и додатоци сигурно помага, но дека треба да се обрне внимание на некои работи.

– Кога зборуваме за витамин Ц, постои негова употреба во превентивни и терапевтски цели. Превентивно, ова се орални препарати и во нормални услови, потребни ни се околу 80 милиграми витамин Ц. Во случај на епидемија, знаеме дека треба да го зголемиме на 300-500 милиграми, а сето тоа е превенција. Сите над 500 милиграми, на пр. 1 или 2 грама не е добро затоа што она што го нарекуваме биорасположивост, односно процентот што ја достигнува нашата циркулација драстично се намалува, до 500 мг ја достигнува циркулацијата, а тоа е дозата што ја земате, делува, па колку повеќе земате толку помалку работи – објасни тој и додаде дека 1 или 2 грама се администрира преку инфузија и тоа е лек и неговата терапевтска апликација.

Извор: srbijadanas

Последни објави

spot_img

Поврзани објави