Во Арачиново не се плаќа данок на имот, во Гостивар и Тетово само половично

- Advertisement -

Истражувањето на Центарот за граѓански комуникации за 2017-та, 2018-та и 2019-та година покажува дека Општина Арачиново воопшто не наплаќа данок на имот.Покрај Општина Арачиново, која што воопшто не наплаќа данок на имот, прилично слаба наплата на данок има и во поголеми општини како што се Тетово и Гостивар.

Според податоците кои ги објави Центарот за граѓански комуникации, за овие три години најслаба наплата на данок имаат општините: Тетово (55%), Липково (51%), Врапчиште (46%), Желино (42%), Гостивар (40%), Центар Жупа (36%), Долнени (34%), Студеничани (32%) и Маврово и Ростуша (27%).

Додека од Општина Арачиново се правдаат дека данок на имот не се плаќа затоа што општината нема база на податоци на даночни обврзници, неколку општини можат да се пофалат со одличен процент на наплата.
Така, најдобар процент на наплата на данок на имот е забележан во општините: Македонски Брод (97%), Ѓорче Петров (97%), Велес (97%), Зрновци (96%), Чешиново-Облешево (96%), Македонска Каменица (96%), Илинден (96%), Кавадарци (95%) и Аеродром (95%).

- Advertisement -

Да потсетиме, кон крајот на минатата година, Владата на Македонија донесе одлука на Општина Арачиново да му додели неповратна помош од дури половина милион евра за општината да може да се справи со „потешкотиите“ во работењето настанати поради пандемијата на коронавирусот.

Последни објави

НЕМА ДА ИМАТЕ ЛОШ ЗДИВ АКО ОВА ГО ПИЕТЕ СЕКОЕ УТРО

НЕМА ДА ИМАТЕ ЛОШ ЗДИВ АКО ОВА ГО ПИЕТЕ СЕКОЕ УТРО Дали имате дигестивни проблеми, дали страдате од непријатен мирис на пот и лош здив?...

ЛЕКАРИТЕ ОТКРИЛЕ КОЈА ХРАНА НАЈМНОГУ ТРЕБА ДА ЈА ЈАДЕТЕ НА ЕСЕН: Не само што е здрава, туку и ќе ви го промени расположението за...

ЛЕКАРИТЕ ОТКРИЛЕ КОЈА ХРАНА НАЈМНОГУ ТРЕБА ДА ЈА ЈАДЕТЕ НА ЕСЕН: Не само што е здрава, туку и ќе ви го промени расположението за...

Секоја вечер пиела по едно ПИВО: Еве што се случи со ОРГАНИЗМОТ по една година!

Секоја вечер пиела по едно ПИВО: Еве што се случи со ОРГАНИЗМОТ по една година!Верувале или не, пиењето едно пиво дневно е исклучително добро...

Легнавте да СПИЕТЕ и чуствувате ГЛАД: Не мора да јадете, направете го ОВА!

Легнавте да СПИЕТЕ и чуствувате ГЛАД: Не мора да јадете, направете го ОВА!Нутриционистите советуваат дека течноста сепак е вистинскиот избор Сите сме имале многу пати...

ВАКА СЕ КИСЕЛЕЛА ЗЕЛКАТА ВО ЈУГОСЛАВИЈА: Нема да СЕ РАСИПЕ ако само го додадете ОВА!

ВАКА СЕ КИСЕЛЕЛА ЗЕЛКАТА ВО ЈУГОСЛАВИЈА: Нема да СЕ РАСИПЕ ако само го додадете ОВА! На секои 10 l вода додадете 250 гр сол и...

Поврзани објави