Во кои случаи можете да пиете сода?

- Advertisement -

Во кои случаи можете да пиете сода?

Речиси и нема личност која никогаш во животот не доживеала непријатност во горниот дел на стомакот и градите предизвикана од горушица. Заболените од горушица го знаат ова непријатно чувство, кое често ги буди ноќе, што ги поттикнува да бараат брзо олеснување, како сода бикарбона, магијата на домашниот кујнски орман за лекови, олеснување на горушица.

Малкумина знаат, меѓутоа, кои се точно причините за горушица, која е превенцијата, како трајно да се справиме со нив и како е најдобро да пиеме газиран пијалок за да има максимален ефект и да ни ги олесни маките, како и содата трајно решение дали е тоа проблемот.

- Advertisement -

Што е металоиди?
Чувството на печење во градите и желудникот што го нарекуваме металоиди е предизвикано од рефлукс на киселина – долниот езофагеален сфинктер мускул не се затвора правилно, дозволувајќи им на стомачните киселини да се вратат во хранопроводникот. Доколку се случи случајно после јадење одредена храна, прејадување или некоја друга привремена причина, металоиди не претставуваат опасност по здравјето и се само непријатна сензација која ќе помине. Системските поплаки за металоиди , сепак, укажуваат на тоа дека пациентот најверојатно боледува од гастроезофагеална рефлуксна болест, скратено ГЕРБ, во која се можни голем број на компликации, вклучувајќи:
оштетување на хранопроводникот и појава на чирови од системски киселини, промена на гласот и засипнатост, проблеми со белите дробови итн.

Опасноста од компликации доведува до потреба за честите горушица да се консултираат со својот лекар за терапија и да не се потпираат на кујнскиот шкаф. Оние кај кои чувството на печење во градите е случајно, можат да добијат олеснување благодарение на газираните пијалоци ако знаат како да пијат газиран сок.

Кој е најдобриот начин да пиете сода за да се ослободите од горушица? Пациентите кои страдаат од ГЕРБ најверојатно имаат лекови за ублажување на нивната состојба, но што е со оние за кои металоиди се неочекувани? Тие можат да помогнат во ублажување на нивната состојба со сода бикарбона, достапна во речиси секоја кујна.

Ако се прашувате кој е најдобриот начин да пиете газиран пијалок, одговорот на лекарите е… НИШТО. Експертите предупредуваат дека употребата на сода не го решава проблемот, а можно е да се влоши. А сепак нема да негираме дека содата на врвот од лажицата растворена во половина чаша вода делува привремено на нашиот проблем и го ублажува чувството на печење. Сода бикарбона привремено ќе ја намали pH вредноста или киселоста на хранопроводникот и тапи металоиди. Сепак, ова е краткотраен ефект. Малкумина разбираат дека содата навистина не лечи, не ги отстранува причините, туку само симптомите. Но, тој е сосема безопасен, па можете да го користите кога ве измачуваат киселини и нема друго можно итно решение за проблемот. Сепак, употребата на сода бикарбона во никој случај не треба да го замени лекарското назначување, дијагноза или третман на ГЕРБ. Можеме да кажеме дека најточниот одговор на прашањето Како е најдобро да се пие газиран пијалок е ПОВОДНО, ретко и во отсуство на друга алтернатива, но не како терапија што го заменува лекарот и лекувањето.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави