Во ова племе жените не веруваат во брак, имаат љубовници колку што сакаат – кај нив мажите немаат никакви права!

- Advertisement -

„Ако жените владееја со светот, немаше да има војни“ е само една од многуте поговорки што укажуваат на доблестите на жените како владетели.Сепак, примерот од Кина, каде и денес живее племето Мосуо, кое сè уште е познато како кралство на жените и кое се смета за последната матријаршија во светот, исто така сведочи за фактот дека ова не е празна приказна.

Племето Мосуо има прилично долга историја, датира уште пред 2.000 години. Она што е специфично за ова племе е секако дека тие секогаш ја негувале традицијата и културата на матријархатот. Имено, во ова племе, жените се оние кои секогаш донесуваат одлуки и се на чело на семејството.

Секое семејство обично се состои од 10 или дури и повеќе членови, но целиот имот е секогаш во рацете на жените. Она што е специфично за ова племе е тоа што тие практикуваат еден вид „отворен, либерален брак“, каде што на жените им е дозволено да имаат љубовници колку што сакаат.Всушност, тие не се обврзани со класичен брак, но мажите, кои жената на Мосуо ги сака, доаѓаат во нејзината куќа ноќе, ја минуваат ноќта со неа и мора да ја напуштат куќата пред да се раздени. Ако жената не сака врска со нејзиниот поранешен љубовник, таа симболично става машки чевли пред нејзината врата, давајќи му до знаење дека неговото место е заземено.Ако дете е родено од таква врска, тоа дете го воспитуваат роднините на мајката и детето го добива презимето на мајката.

- Advertisement -

Патем, во минатото, племето Мосуо било прилично изолирано и речиси и да немале контакт со надворешниот свет. Сепак, во последниве години, нивното место стана позната туристичка дестинација и тие полека се отвораат кон светот. Покрај тоа, тие се покажаа крајно гостопримливи.

Иако многумина веруваат дека племето Мосуо е последниот матријарх во светот, факт е дека не можете да ја споредувате нивната заедница со остатокот од светот бидејќи тие се изолирани подолго време, и затоа не можат да се споредат со вредностите на западниот свет. Имено, додека жената е глава на куќата и целиот нејзин имот, факт е дека денес тие не се толку вклучени во активно донесување одлуки, туку сепак им е оставено на мажите.

Всушност, во ова племе, мажите немаат некои посебни одговорности: затоа, тие немаат работа, одмараат цел ден, сè со цел да бидат одморени за ноќни посети на нивните жени. Општо, нивната единствена улога е да одгледуваат добиток и риба.Патем, она што е важно да се нагласи за ова племе е дека жените од племето не стапуваат во брак, т.е. нема класична церемонија на брак со нив. Всушност, во нивната култура и традиција, да се има само еден партнер е непочитување кон нивните предци, ниту пак се смета за соодветно.
Затоа на нивниот јазик нема збор за татко или сопруг.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави