Во среда е Благовештение на Пресвета Богородица: Во никој случај не се прави ова…

- Advertisement -

Вечерта пред Благовештение се отвора небото – посакајте нешто!
Кој слави именден на Благовештение?
Блага, Благој, Евангелиј, Евангелија, Евангелина,Добримир, Добромир, Ева, Габриела

ПРОГНОЗА НА Благовештението – добра волја Какво ќе биде времето на Благовештение такво ќе биде во текот на целата година. Ако денот е јасен, сончево и топло, свилените буби ќе бидат здрави и ќе имаат добра плодност. Ако е дождливо и облачно – жетвата ќе биде слаба. Ако на Благовештение е ладно – ќе се родат многу краставици.

Ако времето е јасно – копривите ќе бидат добри, а годината ќе биде плодна. Ако времето е ветровито – тоа ќе биде така во текот на целата година. Јужен ветер значи добра плодност, северен ветер – сиромашен плод. Ако на плнински врв рано наутро,на Благовештение, има магла значи дека во летниот период ќе има град. Ова е последниот од празниците и е многу почитуван од Македонците.

- Advertisement -

На тој е строго забранет за било која работа и се вели дека тогаш “Ниту птиците не прават гнездо”. Се верува дека тој ден се врќаат птиците преселници, кукавицата доаѓа и носи добра вест дека стасала пролетта. Тие се враќаат од своите домови и започнуваат нивните игри.

Во една стара традиција, секој мора да излезе од дома сит и со пари во ќесето, и ако закука кукавица, таа значи дека цела година ќе биде богат и сит.

Кога ќе ја слушнат првата кукавица, жените врзуват еден крај од своите марами, а по три дена ги одврзуваат и гледаат што има во нив. Ако има зелено, трева, тоа е добар знак дека ќе бидат здрави. Повторно ловците на богатството бараат скриени пари. Пчеларите ги отвораат своите кошари за да пчелите собираат мед.

Се верува дека на овој ден, и најсилниот отров ја губи својата моќ. На Благовештение не е добро да се спие до доцна, за да не те закука кукавица во кревет и да се разболи. Се верува дека секоја рана овој ден се лекува многу брзо, па токму на овој ден им ги бушат ушите на девојките за обетки. Според популарното верување,дупнатите уши на девојчето е дел од нејзината подготовка да стане девојка, а потоа и невеста, бидејќи обетките и општо декорациите се женски атрибути.

Ставањето на обетките означува чекор во серијата на транзиции од детето до жената. Главната работа што се прави на Благовештение е чистење. Целта е далеку да се избрка зимата,сето ѓубре се изнесува надвор и надвор се пали оган. Се зема дрво со чад и се исчадува сета куќа, посебно под креветите на децата.

Неделната прослава на христијанската традиција се слави како празник на мајката. Христијанската црква го слави Благовештението. Според Евангелието по Лука,небото се отвори, и кај Дева Марија стасал божји гласник – носител на вести од Бога, Гаврил и и’ донел добра вест дека ќе го роди Синот Божји, Спасителот на човештвото. Се верува дека на ноќта пред Благовештение се отвора небото и сите наши искрени желби стануваат реалност!

Последни објави

spot_img

Поврзани објави