Газдарицата Тамара и нејзината пекара нудат бесплатна храна: Ако сте гладни, послужете се

- Advertisement -

Сопствениците на пекарницата „Чича и Неле“ во нишката населба Пантелеј неодамна поставија полица покрај влезот во пекарницата каде оставаат кесиња со пецива што сиромашните граѓани можат бесплатно да ги земат.
На полицата стои известување „Ако сте гладни, послужете се“, а оние кои немаат пари да купат појадок, можат да најдат разни пекарски производи во торбите, како што се проја, колачи, ролани виршли, крофни..
Фотографии од вреќа со пецива што висат на полица деновиве масовно се споделуваат на социјалните мрежи и луѓето имаат само пофални зборови за хуманиот гест на сопственикот на пекарницата.

Тамара Атанасковиќ Алексиќ, сопственичка на пекарницата „Чича и Неле“, рече дека ја поставиле полицата со пецива на излогот на пекара во Зрењанин, а и самите биле пријатно изненадени од тоа колку нивниот потег е одобрен од граѓаните.
„Првичната идеја беше да ги оставиме колачите надвор после работното време, но тогаш видовме дека имаме доволно колачи за продажба и да ги дистрибуираме бесплатно“, рече Атанасковиќ Алексиќ.

Како што вели, пекарските работници во пекарата неколку пати во денот додаваат пекарски производи во кошницата на излогот.
„Ние не водиме евиденција за тоа кој доаѓа и носи бели пецива, бидејќи веројатно е непријатно за тие луѓе и не им е лесно.
Секако е жално што има луѓе на кои им треба вакво нешто и драго ни е што можеме барем да им помогнеме на овој начин “, рече Атанасковиќ Алексиќ.

- Advertisement -

Како што изјави таа, пекарницата „Чича и Неле“ е мала семејна компанија со 28 вработени, во која нејзиниот свекор работи како еден од мајсторите за правење бурек, еден од мајсторите за правење пецива е нејзиниот сопруг, додека свекрвата е една од продавачките .
Атанасковиќ Алексиќ додаде дека успеале да ги задржат сите вработени во пекарницата во Панталеј и Доња Врезина, иако обемот на работата се намалил поради епидемијата на вирусот корона и забраната пекарите да бидат отворени во текот на ноќта.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави