Дали е подобро детето да оди во градинка или да го чуваат баба и дедо?

- Advertisement -

Дали е подобро детето да оди во градинка или да го чуваат баба и дедо?Дали вашата баба треба да го одгледува вашето дете или во градинка?

Вечната дилема на секој родител е кому да ги довери своите деца. Многумина мислат дека децата најдобро ќе си поминат со бабите и дедовците, но за некои градинката е најлогична опција.

Детскиот психолог Милена Буџевац објаснува зошто е добро детето да оди во градинка, но и како бабите и дедовците можат да ги задоволат потребите на детето.

- Advertisement -

„Потребите на детето се менуваат во текот на растењето, па детето до 2,5 или 3 години добива доволно стимулација за развој во домашни услови. До таа возраст топлиот, предвидлив и адекватен одговор од возрасен кој се грижи за детето е од пресудна важност, бидејќи се формира сликата за себе и за светот. Затоа до таа возраст е сосема во ред детето да не оди во градинка ако родителите имаат доверлива личност која може да ги исполни тие стандарди – да биде топла, нежна, трпелива, да комуницира многу со детето и да ги следи неговите потреби.

Во градинките поради бројот на деца не може вака да се задоволи ова, но секако е подобра опција отколку да го оставите детето дома со личност со која родителите немаат добри односи или глуми. спротивно на вредностите што ги имаат родителите (на пр. дава слатки, го дава телефонот, не го носи детето надвор на прошетка, не го прилагодува вокабуларот пред детето…)

Од тригодишна возраст, фокусот на детето се префрла на врсниците – расте потребата да биде во контакт со нив, да игра и да учествува, а преку тоа ги учат социјалните вештини и правила. Исто така, типот на едукативни и забавни активности дома обично се исцрпува и тогаш градинката станува идеална опција.

Секогаш ги советувам родителите да ја изберат опцијата со која тие, родителите, ќе се чувствуваат побезбедно и поопуштено бидејќи нивното расположение многу ќе зависи од тоа како ќе се одвива разделбата и како детето ќе го доживее времето без родители.

Одлична помош при донесување одлука за градинка или баба (ќебе, бебиситерка…), тоа може да биде едноставна задача за родителите. Заменете го зборот „чува“ со зборот „подигнува“ и видете која опција ви изгледа поприфатлива – дали „баба ни го воспитува детето“ или „детска градинка ни го воспитува“?

Мора да бидеме свесни дека детето поминува од 4-8 (а понекогаш и повеќе) часа во таа средина со тие луѓе пет дена во неделата (без разлика дали е баба или учителка) а со тоа и нивното влијание врз воспитувањето и однесувањето на нашето дете. е огромен“, заклучува Милена.

Правило „Wake windows“: Што да се прави со дете кое одбива да спие во градинка
Поставивме прашање за да го слушнеме вашето мислење и ова се одговорите.

Градинка. Бабите и дедовците ги воспитуваа своите деца и им треба мир со години. Во ред е да скокаш токму кога чкрипи, но никако да им бидеш роб на внуците“, напиша еден од коментарите. Многумина дадоа слични одговори, велејќи дека таа треба што повеќе да ги растерети баба и дедо и дека градинката помага во социјализацијата.

Градинка. И двајцата дедовци и баби имаат и треба да имаат свој живот. Исто така, децата се навикнуваат на тимот, обврските, се дружат, учат заедно со своите врсници“.

„Градинка дефинитивно, да ги чуваат бабите, бабите би се пораѓале. Секогаш треба да скокаат и да помагаат, но тоа е закон за вртоглавица, затоа што бабите се болни, снисходливи, а на децата им треба друштво, да се дружат…“

„Задолжителна градинка, немаат авторитет од баба и дедо како воспитувачка во градинка…100%“

„Градинка, се разбира… Мојата почна во јасли и ништо не пропуштија. Бабите и дедовците се баби и дедовци, а не секојдневни бебиситерки“.

„Градинка, социјализација на работните навики“. Пред се дружење со други деца, а децата ги воспитуваат мама и тато, а не учителки и баби и дедовци“.

Некои веруваа дека децата се „во сигурни раце“ со нивните баби и дедовци.

„Моите деца ги чуваа нивните баби и дедовци до предучилишна возраст. Ништо не им недостигаше, не ни размислував дали се гладни или болни. После тоа отидоа во предучилишна установа како и другите деца и се беше во ред“.

„Се зависи од тоа дали родителите можат да платат за градинка, и зошто детето да биде затворено по цел ден во градинка ако има баба или дедо што може да го чува детето после градинка. Има разни случаи, можеби тоа дете ги нема двајцата родители и слично. И внук ми одеше во градинка, а јас го чував дома“.

Некои веруваат дека ниту една опција не е добра и дека родителите треба да го воспитуваат своето дете.

„Не верувајте ниту на едното ниту на другото. Подобро е мајките да си ги чуваат и воспитуваат децата дома, затоа што се почнува од дома…“

„Се си има свои добрите и лошите страни. Секој нека си прави што мисли ако има избор. Најдобро е комбинирано“.

Последни објави

БИБЛИЈАТА ВЕЛИ ОВА Е НАЈЛОШИОТ ГРЕВ ШТО МОЖЕМЕ ДА ГО НАПРАВИМЕ: Никогаш не би помислиле, а тоа носи НАЈСУРОВА КАЗНА

БИБЛИЈАТА ВЕЛИ ОВА Е НАЈЛОШИОТ ГРЕВ ШТО МОЖЕМЕ ДА ГО НАПРАВИМЕ: Никогаш не би помислиле, а тоа носи НАЈСУРОВА КАЗНА.Секој жив човек греши, но...

КАРДИОЛОГ ОТКРИ ЗОШТО ЛУЃЕТО НАЈЧЕСТО УМИРААТ НАУТРО: Причината ќе ве ШОКИРА

КАРДИОЛОГ ОТКРИ ЗОШТО ЛУЃЕТО НАЈЧЕСТО УМИРААТ НАУТРО: Причината ќе ве ШОКИРА.Рускиот кардиолог, доктор на медицински науки и професор Јуриј Серебријански објасни зошто луѓето умираат...

Не знаат да простат: Овие хороскопски знаци имаат најголеми лоши спомени

Не знаат да простат: Овие хороскопски знаци имаат најголеми лоши спомени.НЕ е лесно да им простиме на луѓето кои нè повредиле или на некој...

Истурила омекнувач во КАЗАНЧЕТО: Кога ќе го видите резултатот, веднаш ќе го направите истото!

Истурила омекнувач во КАЗАНЧЕТО: Кога ќе го видите резултатот, веднаш ќе го направите истото! Иако мислевме дека омекнувачот може да се користи само за помека...

Ви требаат само две состојки: Овој напиток го забрзува метаболизмот, ги чува срцето и желудникот

Ви требаат само две состојки: Овој напиток го забрзува метаболизмот, ги чува срцето и желудникот.Сувото грозје го зголемува нивото на енергија, го намалува ризикот...

Поврзани објави

error: Content is protected !!