Дали сте се обиделе да спиете со лук под перницата? Постојат 4 добри причини, и ниту една не е суеверие!

- Advertisement -

Освен што со векови се сметаше за најдобар и најмоќен природен антибиотик, некои луѓе пред спиење ставаат лук и под перницата.

Постојат неколку добри причини за ова, и ниту една не се заснова на суеверие!

Дали помага при затнат нос?
Мирисот на лук, наводно, може да помогне при затнат нос бидејќи наводно ги расчистува дишните патишта и поттикнува исфрлање на слузта. Тој процес е бавен, но ефикасен, пишува „Bright Side“.

- Advertisement -

Го зајакнува имунолошкиот систем?
Се верува дека лукот уништува многу видови на лоши бактерии и дека има силна антибактериска моќ. Ако редовно спиете со лук под перница, веројатно ќе забележите дека полесно се будите наутро и се разболувате поретко.

Ги одбива инсектите
За инсектите, а особено за комарците, лукот е токсичен и бегаат од неговиот мирис, а со тоа и од вас.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави