ДАЛИ ЈАБОЛКОВИОТ ОЦЕТ ПОМАГА ПРИ СЛАБЕЕЊЕТО? Гастроентеролог го сруши митот – клучна е една ДРУГА состојка

- Advertisement -

Секој верува дека една чаша топла вода со оцет и мед помага во топењето на масните наслаги. Дали е вистина?

Долго време се веруваше дека една чаша топла вода со лажица јаболков оцет и мед, приближно половина час пред оброк, го забрзува метаболизмот, помага да се намали телесната тежина и генерално има корисен ефект врз здравјето. Оцетот исто така постои во форма на капсули, и се продава како додаток во исхраната со цел топење на масните наслаги.

Дали е ова навистина точно? Може ли оцетот да ни помогне да изгубиме тежина? “

- Advertisement -

„Ако„ метаболизмот е забрзан “всушност значи дека го подобрува варењето и ја забрзува столицата, тогаш да“, објасни гастроентерологот д-р Алексеј Парамонов. „Сепак, главната активна состојка во оваа мешавина е чаша топла вода. Тоа ќе го разбуди гастроинтестиналниот рефлекс без додавање на оцет. За жал, за многумина, овој ефект не е поврзан со контрола на телесната тежина.“

На прашањето дали јаболковиот оцет е најздрав во споредба со другите видови, гастроентерологот вели дека и тоа не е целосно точно.

„Без разлика дали оцетот е формиран како производ на ферментација на јаболка, грозје, праска или некое друго овошје, не е важно. Факт е дека трпезниот оцет се добива синтетички, со хемиски процеси, па затоа може да содржи „нечистотии“. Кавалитетен синтетички оцет според неговите биолошки својства малку се разликува од јаболков или вински оцет. Значи, најголемата разлика меѓу нив е вкусот”, забележува лекарот.

Постои заедничко мислење дека не треба да земате повеќе од две лажици оцет на ден.

„Ова е прилично голема доза кога станува збор за оцет од 6 или 9 проценти. За многу луѓе, таквата количина може да предизвика зголемено лачење на желудочна киселина, па затоа е подобро да не се претерува со оцетот”, заклучил докторот.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави