Денес се празнува Свети Алексеј, човек божји: За напредок и среќа, треба само да се биде милостив

- Advertisement -

Македонската православна црква Свети Алексиј од Рим го слави на 17 март според црковниот календар, а на 30 март според грегоријанскиот календар.

Верниците велат дека „Божјиот човек“ се грижи за сите сиромашни и несреќни луѓе и дека денес не е добро да прогонувате просјак од вратата или да одбиете да му дадете милостина.

Христијанскиот светец Свети Алексиј е роден во Рим, за време на царот Хонориј.

- Advertisement -

Тој беше единствениот син, а неговиот татко, високиот царски великодостојник Евтимиј, беше многу угледен и богат. Неговите родители живееле христијански живот, а неговиот татко, според традицијата, јадел само еднаш на ден, по зајдисонцето.

Кога пораснал, Алексиј бил принуден да се ожени, но истата вечер ги оставил сопругата и родителите, влегол во чамец и дошол во градот Едеса во Месопотамија, каде што бил познатата личност на Исус, испратена од Христос до Кралот Авгар.

Кога му се поклони на тој лик, Алексеј се облече во костум на просјак и помина 17 години во тој град со молечки живот, постојано молејќи се на Бога.

Кога се прослави како богоугоден човек, се качи на брод за да оди во Лаодикеја, но бродот, поради силниот ветер, отстапи од првичната патека и го однесе во Рим. Светителот го сфати тоа како знак и ја посети куќата на неговите родители.

Неговите родители не го препознале просјакот кој им дошол на врата тој ден, но му дозволиле да живее во колиба во нивниот двор.

Аксикетот го продолжи аскетскиот живот во близина на куќата на неговите родители, каде што живееше следните 17 години, живеејќи само со леб и вода.

Починал на 30 март 411 година, според Грегоријанскиот календар.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави