ДЕРМАТОЛОГ ОТКРИ КОЛКУ ЧЕСТО ТРЕБА ДА ГО МЕНУВАТЕ БРИЧОТ: Ако не го фрлите ТОГАШ, имате ризик од неизлечиви бактерии

- Advertisement -

ДЕРМАТОЛОГ ОТКРИ КОЛКУ ЧЕСТО ТРЕБА ДА ГО МЕНУВАТЕ БРИЧОТ: Ако не го фрлите ТОГАШ, имате ризик од неизлечиви бактерии.Дерматолог откри колку често треба да го менувате бричот.

Повеќето луѓе ги користат своите жилети додека не се сетат да купат друг, а ова е по колку бричење треба да се заменат.

Не е важно дали сте ја купиле машината за бричење пред седум или еден месец, туку колку пати сте ја користеле. Треба да го замените по пет до седум бричење, вели дерматологот Витни Боу, додавајќи дека после тоа е изложен на многу бактерии.

- Advertisement -

Плус, повеќето машини за бричење се чуваат некаде на дофат на када/туш, што значи дека се изложени на вода и влажни дури и кога не ги користите.

„ Ако го чувате на влажно место како туш или када, сечилото побрзо ќе се расипе и ќе биде повеќе изложено на бактерии“, објаснува д-р Боу.

Дали некогаш сте имале црвени дамки на кожата по бричење кои изгледаат како осип? Дерматологот вели дека за тоа мора да му „заблагодарите“ на бричот кој има акумулирано бактерии.

Можеби веќе сте одмавнавте со главата и сте кажале: „Па што?“, но размислете – нема мали шанси да се исечете малку додека се бричите, а тоа е идеално за бактериите да влезат во вашето тело.

Покрај осип на кожата, обрнете внимание на очигледните знаци дека бричот е „зрел“ за корпата за отпадоци – дамки од ‘рѓа на сечилото или досадно сечило.

На крајот, се разбира дека бричот не може да ви трае вечно, но ако го измиете добро по употреба и го чувате на суво место, ќе ви трае малку подолго од вообичаеното.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави