Дење чува крави, а навечер спие во распуштена просторија – Ана (5) од Тутин

- Advertisement -

Пејзажите што можат да се видат во ова село, како и кравите и овците што пасат, се вистинско уживање за окото. Има и 11 крави на малиот Мијовиќ , пред сè на Ана, кои, без да симнат насмевка од лицето, ги наведуваат имињата скоро без грешка:

Моите крави се викаат Милка, Плавка, Чарка, Боjка, Видка, Шутка, Цветка, Ношка, Крилка, Нетка, Сретка, а имаме и еден Баjон.

Во оваа област, тешките мразови се стеснуваат, а зимата може да се одолговлекува. Остатоци од снег беа видливи и во април. Во домот на семејството Мијовиќ тие само го прославија роденденот на баба Јевтимија .

- Advertisement -

Вчера го прославивме роденденот на баба. Александра (9), Ана, Ратко (3), Ре Relа (1) и јас ја изненадив. Таа наполни 86 години – рече седумгодишната Алекса .

На гордост на бабите и дедовците Синиша и Дрита , овие светли деца учат добро . Најстарата Александра е одлична математичарка, па затоа оди и на натпревари. Тие сè уште одат во селско училиште кое има четири паралелки. Сепак, не е сè многу идилично.

Па добро, знаете колку тешко ја изградивме оваа куќа и помошни објекти, без динари. Време е сега внуците да страдаат – рече бабата Јевтимија.

Навистина, кога ќе влезе во куќата во која живеат, се чини како некој хорор да фати човек . Што и да погледнете, сè не успеа.

Куќата е стара околу 50 години. Имаме само оваа дневна соба и една спална соба, но влага е, како што можете да видите, насекаде. Не треба повеќе да го крпиме ова. Вода имаме од бунари, но и таа пресушува затоа што е се полни само од дожд – додава домаќинот.

А, црнилото, влагата и мувлата што се наоѓа во „спалната соба“ е тешко да се изрази со зборови . Тешко е да се замислат деца да спијат помеѓу овие саѓи. И покрај сè, ова семејство живее „ на стариот начин “, тие го слават Свети Никола и судејќи според детските насмевки, како ништо да не им е тешко.

Некако е подобро каде што ќе се навикнеш, дури и ако одвај живееш, а сепак е подобро. Не би оделе никаде од тука. Како и да е, би сакал, барем заради децата, барем да изградам нова куќа – вели таткото Синиша.

Новата куќа во моментов е невозможна мисија за ова семејство . Освен малата земјоделска пензија што ја добива бабата и додатокот за дете, тие веќе немаат сигурен приход. Синиша порано работеше, но не повеќе. И тој и неговата мајка страдаат од висок крвен притисок . Тие немаат право на социјална помош заради земјиштето што го поседуваат.

Покрај крави, чуваме свињи и кокошки, а исто така обработуваме и земја. Тоа е тоа за нас. Не сме гладни, но не е ни лесно.

Хуманитарната организација на Србите за Србите започнува голема акција за помош на семејството Мијовиќ. Сè помалку има наши луѓе во Тутин и делови од регионот Рашка, па затоа помошта на ваквите семејства е од клучна важност . Ги повикуваме сите добри луѓе, на кој било континент живеат, да не гледаат настрана од страдањата на овие деца . Да помогнеме сите колку што можеме. Да изградиме куќа заедно за малиот Мијовиќ !

Донациите може да се испраќаат на следниве начини :

  • СРБИЈА
  • 1. СМС-порака до 7763 (200 динари)
  • 2. Сметка: 160-279491-71
  • 4. Девизна сметка:
  • ИБАН: RS35160005400003357267
  • SWIFT: DBDBRSBG
  • Клиент: Србите за Србите
  • Банка: Банка Интеса, Милентија Поповица 7б, Белград

Последни објави

spot_img

Поврзани објави