ДИНО МЕРЛИН БЕШЕ ФИЗИЧКИ РАБОТНИК ПРЕД НЕГОВИОТ УСПЕХ И СЛАВА, ЕДНА ПОСЕТА МУ ГО СМЕНИ ЖИВОТОТ

- Advertisement -

Пејачот Дино Мерлин денес е најпознат босански кантавтор и една од најголемите музички sвезди во поранешна Југославија, но тоа не било секогаш така и патот до успехот не бил лесен.

Тој немал поддршка од родителите и околината во намерата да пишува, компонира и пее, па затоа за него снимањето на првиот запис беше сон за кој сонуваше долго време. Тој работеше тешка физичка работа каде и да беше потребно, а во фабриката за лежишта „Вогожа“, каде што беше собран легендарниот „голф 1“, тој ја работеше третата смена. Благодарение на неговата упорност и напорна работа, тој успеа да собере пари за снимање на песните, вкупно пет.

Сепак, тоа не беше доволно за целиот албум, а издавачката куќа не гледаше никаков потенцијал во него, па соработката пропадна.Потоа се најде пред бездна, помисли дека сè е изгубено и е на работ да се откаже од својата цел. Додека во една пригода во студиото во Скендерија не го слушна продуцентот Мурафид Бркиќ, сопругот на Ханка Палдум.

- Advertisement -

Воодушевен од својот талент, тој веднаш го покани во својата куќа, и рече на Ханки да им донесе ракија и му соопшти на Дино дека неговото прво ЦД ќе биде отпечатено во тираж од 50.000 примероци. Во една прилика Мерлин зборуваше за тоа, но тој не го знаеше одговорот на прашањето што би се случило ако тој кобна ноќ не го сретнеше Мурафид.

“Кој знае … Можеби би продолжил да работам во фабриката за лежишта „Вогожа“. Јас сигурно не би, бидејќи ова е уште една во низата фабрики уништени од небрежноста на владата и државата. Не размислувам премногу за тоа, но не затоа што мојот живот пред музиката е период што сакам да го заборавам. Во мојот живот, како и во вашиот, има моменти кои се помалку драги, за кои би сакале нашето животно искуство да биде посиромашно, но јас не би ги менувал или заборавив, бидејќи секој момент ме правеше како што сум денес”, рече славниот пејач.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави