ДОКТОР ОД СРБИЈА ОТКРИВА КАКО ДА СЕ СПРЕЧИ ПОЈАВА НА АЛЕРГИИ: Избегнувајте ваков контакт и ќе бидете безбедни!

- Advertisement -

ДОКТОР ОД СРБИЈА ОТКРИВА КАКО ДА СЕ СПРЕЧИ ПОЈАВА НА АЛЕРГИИ: Избегнувајте ваков контакт и ќе бидете безбедни!Алергиите се предизвикани од алергени од нашата средина со кои телото доаѓа во контакт.

Поради сончевите денови, високите температури и расцутените растенија, пролетта е едно од најубавите периоди во годината за повеќето луѓе. Но, за луѓето кои имаат проблем со алергии, ова е период кој бара посебна претпазливост, но и подготовка, за целосно да се избегнат алергиите или да се манифестираат што поблаго.
Доктор Г.Ј од Смедерево открива нешто повеќе за алергиите и нивната појава.

– Алергиите се предизвикани од алергени од нашата околина со кои телото доаѓа во контакт. Настанува сензибилизација на организмот на алергенот и се појавуваат симптоми од кожата, органите за дишење и гастроинтестиналниот тракт, ни откри докторката и упати на најчестите алергии.

- Advertisement -

Најголем извор на пролетни алергии е поленот што го произведуваат дрвјата, тревата, цвеќињата и плевелите, а Србите најчесто се плашат од загадениот воздух и од алергии на храна. Најчестиот вид на алергија во Србија е на полен , а нивната појава можеме да ја спречиме со употреба на имунотерапија.

Имунотерапијата е единствената терапија за алергии која делува на самата причина за болеста! Целта на имунотерапијата е да се создаде толеранција кон алергенот кој предизвикува непријатни симптоми со континуирано примена на соодветни дози на алергенот.

Се препорачува овој тип на терапија да трае од три до пет години, а за тоа постои и специфичен протокол. Првично, се дава зголемена доза на алергенот, до целосна терапевтска доза која ќе биде корисна за пациентот без да предизвика несакани реакции. Многу е важно пациентот да ја издржи терапијата до крај, за да не се развие отпорност на организмот кон алергенот.

Наместо антихистаминици, постојат природни хербални лекови кои можат да ги ублажат симптомите како што се кивање, течење на носот, чешање и алергиски инфекции на носот.

Конечно ни ги откри најголемите заблуди за пролетните алергии.

– Алергијата на полен е наследна. Поленската кивавица се пренесува со контакт на болно дете со здраво. Лекувањето се прекинува по исчезнувањето на симптомите на поленската треска.” Ленската треска е безопасна болест, нема потреба од примена на терапија освен солен раствор во носот. Наведените ставки се заблуди, спротивното е точно – заклучува др. GJ за еспресо

Инаку, сегашните податоци велат дека алергиите погодуваат дури 30 отсто од светската популација и дека овој процент постојано се зголемува. Од една страна, тоа е последица на живеењето во сè почиста средина, без микроорганизми. Од друга страна, денес во светот се создаваат илјадници нови производи со нови комбинации на материјали и хемиски соединенија.

ога на таа храна ќе додадеме многу адитиви, вештачки бои и засладувачи, конзерванси, засилувачи на вкус и мирис, па дури и генетски модифицирана храна – доаѓаме до одговорот зошто нашето тело дава алергиски реакции како одговор на сето ова.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави