Досега веројатно никогаш не ви паднало на памет дека овие домашни уреди можат да ве шпионираат

- Advertisement -

Интернетот, чија цел е да го подобри квалитетот на нашите животи, се развива со сè поголема брзина. Сепак, тоа доаѓа и со сајбер закани, предупредуваат експертите. Пример за оваа теорија ќе биде нетипична функционалност на некои апарати за домаќинство.

Фрижидери со екрани, шпорети со модули за интернет конекција, телевизори со камери … се само еден дел од чудната симбиоза на современиот свет на технологија, објаснува директорот на компанијата „Интелектуален резерват“ Павел Мијасоједов за руската агенција Премиер.

Општо земено, ваквите уреди контролирани со глас добиваат слики од нивните сопственици и ги испраќаат сите овие податоци на далечински сервери, каде што се вршат пресметки, на пример за да се контролира осветленоста на паметната светлина или да се прикаже рецепт на екранот на ладилникот, пренесува Спутник.

- Advertisement -

Во моментов постои ризик дека биометриските податоци или корисничките информации ќе бидат пресретнати за време на преносот или хакерите ќе го нападнат серверот. Од овие податоци, хакер може да открие многу за некоја личност. Но, ова не е најголемиот ризик што го носат паметните домашни уреди во нашиот свет – вели Мијасоједов.

Овој експерт додава дека уште поопасни се bвона, паметни сијалици, сензори за движење, камери и микрофони поврзани на Интернет, кои овозможуваат следење на домашните активности во реално време од каде било во светот.

Со вклучување на паметни сијалици во движење во различни простории, може да се откријат информации за движењето на една личност околу станот, и според сензорот на вратата – кога таа го оставила тоа. Во некои случаи, просторијата може да биде целосно блокирана однадвор, што создава сериозна опасност за животот и здравјето.

Сето ова може да му открие на вашиот партнер како и со кого поминувате време, а тоа ќе му покаже на крадецот најсоодветен момент да влезе во станот.

Се разбира, има напредок во заштитата на уредот од неовластен пристап. Но, во областа на Интернет денес, постои голем јаз во однос на безбедноста. Ниту производителите, ниту независните компании не нудат антивирус и доволно сигурна заштита – истакнува експертот, советувајќи ги луѓето да не зависат целосно од електричните уреди и да не ставаат премногу информации на нив.

Извор: kurir.mk

Последни објави

spot_img

Поврзани објави