д-р Марија Гњатовиќ oткрива што ќе се случи ако се заразите, а имате малку антитела?

- Advertisement -

Присуството на антитела значи дека организмот реагирал на вакцината и дека е активиран имунолошки одговор, и дека има одредено ниво на заштита. Ние не можеме да процениме какво е нивото на заштита создадено по вакцинацијата врз основа на бројот на антитела.

Имунитетот го чини хуморалниот одговор – антителата, нивната задача е да го блокираат влезот на вирусот во нашите клетки и да даваат сигнали за активирање на други имунолошки фактори – клеточен имунитет, објаснува д-р Марија Гњатовиќ од српскиот Институт за примена на нуклеарна енергија (ИНЕП)

Научниот соработник во Институтот за примена на нуклеарна енергија, Марија Гњатовиќ во српската утринската програма „Разбуди се“ рече дека одговорот на прашањето дали ќе ни треба трета доза од вакцината зависи од појавата на нови вируси и понатамошното ширење на вирусот, пренесува „Нова.рс“.

- Advertisement -

„Овие вакцини направија многу. Бројките се подобри, клиничките слики се поблаги. Дали ќе биде неопходна и трета доза, се очекува и испитува примена на трета доза за примена на сите овие вакцини кои се достапни во нашата земја. И производителот Pfizer и Sputnik V и Sinofarm ја испитуваат можноста за примена на третата доза за пократок или подолг временски период“, изјави Гњатовиќ.

Таа изјави дека тоа зависи од времетраењето на одговорот кој го создава секоја вакцина и заштитата која ја пружа.

„Нивото на антитела е мерка за одговор. Антителата не се единствените вклучени во одбраната на организмот. Лесно се мерат. Антителата се добар показател за тоа дали сме одговориле на вакцината и до кој степен, што не значи апсолутно дека некој што има помали вредности на антитела ќе биде помалку заштитен од оној кој има повеќе антитела.

Можеме да добиеме општа слика за тоа каков е одговорот на вакцината по мерењето на антителата на голем број луѓе“, рече Гњатовиќ.

Таа изјави дека наишле на податоци дека вакцините на новите технологии – Pfizer, AstraZeneca и Sputnik даваат побрз одговор и даваат посилен одговор на антитела.

„Вакцината Синофарм е поблага вакцина, која исто така дава поблаг одговор, но обезбедува високо ниво на заштита, особено за помладите луѓе. Над 90 проценти од испитаниците, кога станува збор за популација на возраст од 25 до 65 години, создаваат добар одговор на антитела по примената на вакцината Синофарм.

Точно е дека овие вредности се малку пониски, но концептот на вакцината е сосема поинаков во однос на современите технологии. Со кинеската вакцина, тоа е внесување на целата вирусна честичка, се создаваат антитела според различни протеини. Може да се очекува дека ќе има уште посилен клеточен одговор“, рече Гњатовиќ.

Таа изјави дека имавме можност да видиме дека кај луѓе кои едвај имаат мерливи вредности на антитела во случај на инфекција, антителата се зголемуваат за дури 10 пати за само еден до два дена по појавата на симптомите.

„Тоа е потврда дека дури и кога тој одговор на антитела е слаб, постои клеточен одговор и дека Б-лимфоцитите, кои се одговорни за производство на антитела, се активираат многу брзо и прават доволни количини потребни за да се одбранат од инфекција“, истакна Гњатовиќ.

Таа објаснува дека антителата се само еден фактор на имунитетот, кој не укажува на целосна заштита, но дека тие најлесно се прават рутински и дека повеќето луѓе можат да бидат обработени со мерење на концентрацијата на антитела.

„Што се однесува до лицата со полесни клинички слики, се случува имунитетот да исчезне по неколку месеци, но може да се случи и тие да траат, затоа што постојано сме во контакт со вирусот“, вели д-р Гњатовиќ.

Таа додава дека се препорачува сите да примат вакцина против коронавирус, но оние што го прележале вирусот не би требало да бидат на првата линија за вакцинирање.

Ставот на имунолозите е дека нема потреба луѓето да се тестираат за антитела

Истакнува дека вакцинацијата нема да ги намали антителата стекнати со природна имунизација.

„Ставот на имунолозите е дека нема потреба луѓето да се тестираат за антитела. Со мерење може да утврдите само дали сте создале одредена заштита. За нас научно е важно да ги провериме тие податоци, но не мора секој примател тоа да го проверува“, вели д-р Гњатовиќ.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави