ЕВЕ ЗОШТО РАСТАТ ТЕМНИ ОСТРИ ВЛАКНА – Доколку се придружени со овие симптоми, веднаш обратете се на ЛЕКАР!

- Advertisement -

ЕВЕ ЗОШТО РАСТАТ ТЕМНИ ОСТРИ ВЛАКНА – Доколку се придружени со овие симптоми, веднаш обратете се на ЛЕКАР!Секоја жена во животот се среќава со тој мал непријател – влакната на брадата. И тогаш започнува борбата за живот и смрт или евентуално предавање, бидејќи не можеме да ја фатиме.

Тогаш ни се чини како некој никаквец да никнал од никаде, преку ноќ!

Но, не плашете се, не сте единствените кои се соочуваат со овој проблем. Сосема е нормално да имате густа црна тврдоглава коса која постојано се појавува на истото место одново и одново.

- Advertisement -

И иако е досадно, потребно е само брзо да поминете со пинцета и треба да го нема… и да не се појави повторно следниот месец.

Од каде доаѓаат овие освојувачи со брада?

Количината на влакна на лицето што ја имате често зависи од генетиката, возраста и хормоните, според Healthline.

Тестостеронот е општо познат како машки полов хормон, но секој го има – жените едноставно имаат тенденција да произведуваат пониски нивоа. Имено, овој хормон е директно поврзан со невештото.

Може да забележите дека вашата шема на раст на косата – вклучувајќи ги и влакната на лицето – се менува во текот на вашиот живот поради голем број фактори, почнувајќи од пубертетот, потоа бременоста и подоцна менопаузата. Причината лежи во нивото на хормоните.

Кога тоа може да биде знак на болест?

Хиркутизам

Важно е да се запамети дека незабележливите влакна на брадата, вратот, горната усна и лицето не се ништо за вознемиреност или срам.

Ако почнете да ви растат темни влакна на лицето, вратот, градите и стомакот, како и долниот дел на грбот, задникот или бутовите, можеби имате нешто што се нарекува хирзутизам.

Според упатствата на NHS, хирзутизмот е поврзан со андрогените хормони и може да се активира ако се зголемат нивоата на овие хормони или ако вашето тело стане почувствително на нив.

Ненадејните промени во растот на влакната на лицето може да значат дека вашето тело испраќа сигнал дека нешто се променило, вели Healthline.

Постојат голем број медицински состојби кои можат да предизвикаат промена на нивото на хормоните или хормонална нерамнотежа.

Прекумерниот раст на косата може да биде и несакан ефект на лекови, како што се анаболни стероиди – лекови кои го имитираат дејството на машкиот хормон тестостерон.

Синдром на полицистични јајници (PCOS)

СПБ е честа причина за вишокот влакна на телото, но исто така може да предизвика неправилни менструации, зголемување на телесната тежина, акни, истенчување и губење на косата од скалпот и тешкотии за забременување.

Жените со овој синдром обично имаат високо ниво на андрогени хормони во телото, што во повеќето случаи го поттикнува растот на дополнителни влакна на лицето или телото.

Покрај тоа, синдромот го добил своето име и по вреќичките исполнети со течност што се појавуваат на јајниците.

Не секој со оваа состојба ќе забележи симптоми, но се смета дека состојбата е многу честа – NHS проценува дека една од 10 жени во Велика Британија ја има.

Проблеми со надбубрежните жлезди

Проблемите со надбубрежните жлезди, понекогаш предизвикани од тумори, кои предизвикуваат хиперпродукција на андрогени може да предизвикаат подлабок глас, влакна на лицето и зголемување на телесната тежина, според Healthline.

Вродена адренална хиперплазија со доцен почеток

Кушингов синдром

Кушингов синдром е невообичаен и најмногу ги погодува луѓето кои долго време земале стероидни лекови, особено стероидни таблети.

Иако ретко, оваа состојба може да биде предизвикана и од телото што произведува премногу кортизол.

Може да предизвика акумулација на маснотии во градите и стомакот и надуено лице, меѓу другото.

Лекови

Лековите како што се анаболни стероиди, тестостерон и циклоспорин може да ги зголемат влакната на лицето како еден од несаканите ефекти.

Кога треба да разговарам со мојот лекар за мојата брада?

Треба да разговарате со вашиот општ лекар ако забележите:

  • ненадеен необичен раст на влакна на лицето, брадата, стомакот, другите делови од телото, подлабок глас или нагло зголемување на телесната тежина
  • промени во вашите менструации – тие стануваат потешки, полесни или престануваат
  • проретчена коса
  • акни
  • главоболки
  • Тие ќе проверат што го предизвикува растот на косата и може да направат тест на крвта за да видат дали нивото на хормоните влијае на тоа. Дали ќе одлучите да се ослободите од влакната од брадата зависи од вас.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави