Еве како да откриете лажен мед со помош на обичен кибрит!

- Advertisement -

Најдоброто што природата може да го направи и истовремено е најздраво е медот. Има многу здравствени предности и се користи за различни цели.

Медот е одличен за косата и кожата, како и за здравјето воопшто.

Меѓутоа, поради високите цени, на пазарот се наоѓа и мед кој не е органски, со хемикалии во него. Докажано е дека 76% од медот на пазарот е полн со хемикалии.

- Advertisement -

Таквиот мед често може да го најдете и во супермаркетите, па зато би требало да знаете како да го препознаете.
Ако медот не „кристализира“ со тек на времето, постои можност да е неквалитетен, бидејќи органскиот мед ќе „кристализира“ доколку се чува во фрижидер.

Секогаш прочитајте ја налепницата , а доколу содржи комерцијална гликоза или пченкарен сируп, избегнувајте го.
Додајте неколку капки јод во чаша со вода и додајте малку мед. Ако медот се претвори во плава боја тогаш тој е во комбинација со пченкарен скроб.

Додадете неколку капки оцет во мешавина на вода и мед. Доколу се појави пена, медот содржи гипс.
Запалете мед со фосфор или кибрит, а доколку се запали, тоа е чист мед.

Ставете лажица мед во чаша вода. Доколку медот не се распушта, тогаш е природен и квалитетен.

Споделете го ова со вашите пријатели и роднини, за и тие да научат како да разликуваат органски и неквалитетен мед!

Последни објави

spot_img

Поврзани објави