Една намирница која секојдневно ја јадеме може да го забрза процесот на стареење: Експертите наведуваат дека брчките се појавуваат токму поради неа

- Advertisement -

Една намирница која секојдневно ја јадеме може да го забрза процесот на стареење: Експертите наведуваат дека брчките се појавуваат токму поради неа.Намирниците кои секојдневно ги консумираме во голема мера можат да придонесат за појава на брчки и да го забрзаат процесот на стареење.

Појавата на брчки на лицето претставува еден од најголемите проблеми со кои се среќаваат жените. Често ги поврзуваме со стареењето, но и исхраната и начинот на живот исто така можат да придонесат за процесот на создавање брчки.

Постојат многу намирници кои секојдневно ги консумираме, а кои можат да влијаат врз појавата на брчките, како и врз самиот квалитет на кожата и организмот. Еден од потенцијалните непријатели на нашата кожа и организам може да биде шеќерот. Познато е дека шеќерот предизвикува дебелеење, а исто така може да игра важна улога и во процесот на стареење на кожата.Шеќерот, заедно со други намирници кои се богати со јаглехидрати, може да влијае врз појавата на воспаленија на кожата, како и врз процесот наречен гликација. Тој создава молекули кои се врзуваат за колагенот и еластинот и ги слабеат.

- Advertisement -

Познато е дека белиот леб, тестенините и разните печива содржат јаглехидрати и шеќери, па би требало да се консумираат во умерени количини.

Доколку сакате да го забавите процесот на стареење, би требало максимално да го намалите внесот на шеќер, се наведува во извештајот на Фредерик Брант, еден од најпознатите дерматолози во САД.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави