Засадете чери домати во саксија, но запомнете еден совет: Ако го направите ова, ќе има планина сочно овошје

- Advertisement -

Одгледувањето цреши домати во саксии е исклучително лесно ако ги следите овие неколку едноставни совети.

Првото нешто што треба да го добиете е семе од домати од чери. Постојат многу варијанти и егзотични сорти, но ако одгледувате чери домати за прв пат, најдобро е да започнете со обична сорта. Имајте на ум дека ќе ви требаат само неколку семиња бидејќи две растенија се сосема доволни за едно средно домаќинство.

Најсоодветни за одгледување на отворено за нашите климатски услови се средно-раните и доцните сорти. Можете да набавите садници и од пазарот.

- Advertisement -

Засадете ги семето во саксии полни со мешавини на земја и тресет за да добиете садници. Садовите ставете ги на сончево место. Можете исто така да користите контејнери за кисело млеко, како и разни мини саксии за цвеќе од цвеќарницата.

Садниците се подготвени за садење во земјата по околу еден месец. Силните растенија се пресадуваат во саксија, доволно голема за коренскиот систем. Истурете суво природно ѓубриво во тенџерето.

Билката се вади заедно со почвата од садот и се сади, така што целиот корен систем треба да влезе во почвата до зелениот дел од дрвото. Наполнете ја дупката со земја, и добро притиснете ја почвата околу основата на растението одозгора. Вода добро. Поставете ги саксиите на јужната тераса.

Растенијата треба да се наводнуваат на секои два дена. Додадете течно ѓубриво на секои две недели. Високите сорти редовно се одгледуваат за да созреат порано и да го формираат растението во една или две стебла. Врвот се отстранува на растојание од едно или две лисја над цветот.

Кога доматот значително расте, се поставува летва покрај секој корен, така што доматот може да цвета еднонасочно нагоре. Доматот е врзан за летва со помош на конец или крпа. Растењата врз основа на лисјата се отстрануваат во редовни интервали.

Од тука, сè што треба да направите е да ги почекате првите плодови од вашите домати од цреша!

Последни објави

spot_img

Поврзани објави