Знаци дека имате недостаток на магнезиум

- Advertisement -

Недостатокот на магнезиум се одразува прилично лошо на многу функции на организмот.

Ова е еден од најпотценeтите минерали, а всушност може да предизвика болки во мускулите, анксиозност и др.

Токму затоа не дозволувајте вашето тело да искусува магнезиумски дефицит. А, еве ги и знаците кои не треба да се игнорираат:

- Advertisement -

1. Го мразите зеленчукот
Најчеста причина за магнезиумски дефицит е диетата лишена од богата со магнезиум храна. Луѓето кои не консумираат зеленчук, кафеав ориз, јатки и семки, може и да страдаат од недостаток на овој минерал и треба да го прифатат како додаток.

2. Се чувствувате под стрес

Недостатокот на магнезиум нè прави подложни на стрес. Ако почувствувате дека се потите повеќе во последно време, ако сте вознемирени и се чувствувате лошо ментално и физички, тогаш почнете да пиете магнезиум.

3. Јадете само нездрава храна

Ако наместо да консумирате овошје и зеленчук се храните со брза храна со лош квалитет и конзерванси, тогаш најверојатно телото чувствува недостаток на магнезиум.

4. Најмалото нешто ви предизвикува главоболка

Ако главата ве боли често, тогаш најверојатно имате дефицит на магнезиум. Почнете да го внесувате во исхраната овој минерал и веднаш ќе почувствувате дека главоболката ви доаѓа поретко.

5. Се чувствувате лошо во последно време

Ако почувствувате нередовен срцев ритам, ако физички не се чувствувате добро, можеби е време да почнете да земате магнезиум.

6. Нема никаква енергија

Магнезиумот го стимулира телото, па ако имате дефицит од него, може да се чувствувате слаби и без енергија. Честиот замор исто така може да се објасни со недостаток на овој минерал.

7. Не можете да спиете подобро
Ако имате магнезиумски дефицит, вие може да имате проблеми со спиењето. Освен тоа, може да почувствувате грчеви во мускулите додека спиете.

8. Имате проблеми со косата

Магнезиумот се складира во коските, па неговиот дефицит може да доведе до губење на коскената густина.

9. Имате ниски нивоа на витамин D

Кога имате ниски нивоа на магнезиум, ќе имате и ниски нивоа на витамин D. Телото има потреба од магнезиум за апсорпција на витамин D.

10. Имате запек

Ако редовно страдате од запек, тоа може да се должи на недостаток на магнезиум.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави