Зошто се разгледува третата доза на вакцина против коронавирус: Вирологот Јовановиќ наведува 2 причини

- Advertisement -

Вирусологот Тања Јовановиќ вели дека третата доза на вакцина против коронавирус се споменува во два различни контексти, односно дека има две насоки .

Една насока е кон појава на нови варијанти на вирусот.

– Вирусот мутира и полека ги менува оние структури кои се многу важни за неутрализирање на вирусот со имунитетот предизвикан од вакцината . Во таа смисла, постои помала ефикасност на вакцините против овие нови видови. Она што доминира кај нас е британскиот вид и се покажа дека сите вакцини што се достапни во Србија се целосно ефикасни – рече д-р Јовановиќ.

- Advertisement -

– Сепак, се појавува јужноафриканската варијанта, ние ја имаме бразилската варијанта и тие акумулираат уште поголем број на мутации, во клучен регион што е важно за вирусот да воспостави контакт со нашите клетки. Се покажа дека овие антитела и клеточниот имунитет создаден од самата вакцина може да бидат помалку ефикасни . Затоа истражувачите се подготвени да ја направат третата доза на вакцината за новата варијанта на вирусот – објаснува Јовановиќ.

Кога станува збор за втората насока, односно контекстот во кој се споменува третата доза на вакцината, лекарот вели дека се разгледува доколку не се создаде имунитет по две дози на вакцината.

– Се разгледува дали да се даде третата доза на вакцина или да се прими друга – рече вирусологот Јовановиќ на ТВ Прва.

Таа додаде дека секоја платформа за производство на вакцини е различна и дека го стимулира имунолошкиот одговор на различен начин, а во согласност со тоа треба да се процени дали ќе биде поразлично за друга вакцина.

(Телеграф.рс)

Последни објави

spot_img

Поврзани објави