Зошто треба да запалиме малку темјан во домот: 3 неверојатни и чудесни ефекти!

- Advertisement -

Зошто треба да запалиме малку темјан во домот: 3 неверојатни и чудесни ефекти!Мирисот на мир, молитва и духовност – 3 причини зошто треба да се запали малку темјан во куќата!

Темјанот се прави од дрво наречено Burseraceae кое најмногу расте во Индија, Саудиска Арабија и Етиопија. Се користи со векови во гранули поради црковните служби, а многумина го користат и како есенцијално масло.

Веднаш штом ќе ја почувствувате аромата на темјанот, можете да сфатите колку е навистина посебен и колку се релаксираат умот и телото.

- Advertisement -

Откривме 3 одлични ефекти на темјанот:

Тоа опушта и носи мир на умот

Се верува дека темјанот го чисти домот од негативна енергија, а кога ќе го помирисате неговиот мирис, првата асоцијација ќе биде мирот. Палењето темјан дома помага во борбата против симптомите на стрес и анксиозност, носи чувство на смиреност и ја подобрува свеста.

Има антисептички својства

Се смета дека темјанот има негативен ефект врз вирусите и бактериите, па затоа често се користи дома како форма на превенција и чистење на местото од некои неповолни микроорганизми. Се смета дека има и антиинфламаторни својства, како и дека има благотворно и смирувачко дејство на респираторниот тракт.

Меморија и подобрена свест

Чадот и мирисот на темјан ве поттикнуваат да се фокусирате на она што го правите. Во средниот век, ерменскиот лекар Амирдовлат од Амасија напишал: „Темјанот со својата топла и сува природа го зајакнува умот и го лекува заборавот“. Кога ви е важно да се концентрирате, запалете малку темјан или искористете го благотворното дејство на есенцијалното масло.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави