Иако не е обележан со црвени букви на денешниот празник една работа мора да направите без да се двоумите

- Advertisement -

Иако не е обележан со црвени букви на денешниот празник една работа мора да направите без да се двоумитеДенес е празникот на светите Јоаким и Ана, ден посветен на родителите на Дева Марија. Иако празникот не е обележан со црвени букви, луѓето ги почитуваат овие светци.

Денот по Богородица, Православната црква им го посвети на Јоаким и Ана од Назарет, родители на Пресвета Богородица.

Праведниот Јоаким бил од племето Јуда, потомок на кралот Давид, а Ана од племето Леви. Живееле во брак 50 години, но без деца, па според разбирањето и верувањето од тоа време, тие се сметаа за големи грешници.

- Advertisement -

Сепак, тие не ја изгубија надежта и верата, се молеа дење и ноќе за Божјото чудо и дар. Господ им ја исполнил желбата, па имале ќерка Света Дева Марија, највозвишената од сите човечки суштества.

Кога Марија го роди Христос, Јоаким и Ана станаа богови, т.е. кумови.

Јоаким почина според традицијата на 80-годишна возраст, а Ана се пресели во Ерусалим, каде што живееше уште две години и почина на 79-годишна возраст.

Во спомен на светите старешини, денес треба да дадеме на некој што има помалку од нас, скромно и без гордост, сметајќи го оној на кој се дава милостина подобар од себе.

Последни објави

Кога ќе слушните за што служи талогот од кафето,ќе го чувате како злато: 2 се силни причини

Кога ќе слушните за што служи талогот од кафето,ќе го чувате како злато: 2 се силни причини Кафето е еден од омилените пијалоци што се...

Снаата и напишала писмо на свекрвата откако се изнервирала од бонбоните кои постојано им ги давала на децата

Снаата и напишала писмо на свекрвата откако се изнервирала од бонбоните и сите подароци кои постојано им ги давала на внуците. Нејзиното писмо ќе...

Колку ви е „тешка“ кошницата? Повеќе од 60 отсто од МАКЕДОНЦИТЕ велат дека се е прескапо!

Колку ви е „тешка“ кошницата? Повеќе од 60 отсто од МАКЕДОНЦИТЕ велат дека се е прескапо!Од друга страна, не толку мал процент од нашите...

Пчеларот Предграг открива лековити рецепти со мед, коприва и какао

Пчеларот Предграг открива лековити рецепти со мед, коприва и какао Предраг Спасиќ од Поповац, Ниш дава одлични совети за подобрување на здравјето со помош на...

Морате да ги сфатите сериозно! Овие симптоми укажуваат на недостаток на ЦИНК во телото

Морате да ги сфатите сериозно! Овие симптоми укажуваат на недостаток на ЦИНК во телотоЦинкот е основен минерал што телото не го синтетизира природно, што...

Поврзани објави

error: Content is protected !!