ИЗВОРОТ НА СВЕТА ВОДА КОЈ ЛЕКУВА: Зад името на овој манастир надалеку познат по оваа икона се крие неверојатна приказна!

- Advertisement -

ИЗВОРОТ НА СВЕТА ВОДА КОЈ ЛЕКУВА: Зад името на овој манастир надалеку познат по оваа икона се крие неверојатна приказна!Манастирот Рајиновац со црквата Рождество на Пресвета Богородица се наоѓа на 30 километри од Белград, во населбата Бегаљица во општина Грочка. Првото писмено спомнување на манастирот Св. Рајко датира од 16 век.

Манастирот Рајиновац со црквата Рождество на Пресвета Богородица се наоѓа на 30 километри од Белград, во населбата Бегаљица во општина Грочка. Првото писмено спомнување на манастирот Св. Рајко датира од 16 век.

Легендата вели дека одамна еден дечко по име Раја служел со богаташ во Бегаљица. Кога го одлежал времето, Раџа отишол во неговата куќа, но кај изворот бил убиен и ограбен од синовите на господарот.

- Advertisement -

За да се искупи за гревовите на своите деца, за исто толку дукати што ги платил Раја, газдата изградил мала дрвена црква недалеку од изворот каде што бил убиен. Меѓу народот се зборувало дека црквата била изградена од парите на Рајино, па и денес се вика Рајиновац.

Изворот кај кој е убиен Раџа постои и денес – се верува дека водата му е света и дека има исцелителна моќ.

Оригиналната дрвена црква била обновена во 18 век од цврст материјал, а темелното обновување на манастирот во 1793 година го извршил пребегнатиот принц Стефан Андрејевиќ Палалија. Принцот бил погубен од дахиите во 1804 година и бил погребан во манастирот, каде извесно време почивале моштите на српскиот крал Стеван Првокрунисан.

Денешната црква само делумно го има својот оригинален изглед. Манастирот Рајиновац кај Грочка е надалеку познат и по иконата на Пресвета Богородица од Рајиновац, за која се верува дека им помага на многумина кои не можат да имаат деца.

Манастирот е активен и во него живеат монахињи. Народот го почитува и изворот на Велики петок во Камендол, за кој се верува дека има и лековити својства. Во општина Грочка има повеќе од десет цркви, од кои најстари се црквата Св. Троица во Грочка, изградена во класицистички дух и храмови во Болец и Калуѓерица.

Последни објави

Пилешките џигери подгответе ги вака и сите ќе ги засакаат, бидејќи стануваат ѕверски вкусни

Пилешките џигери подгответе ги вака и сите ќе ги засакаат, бидејќи стануваат ѕверски вкусни Вкусно јадење, брза подготовка… СОСТОЈКИ: 200 гр пилешки џиегер 200 гр интегрален...

МАЖОТ КОЈ ИЗНЕВЕРУВА СЕКОГАШ ГИ КАЖУВА ОВИЕ 6 РЕЧЕНИЦИ: Вака ќе препознаете прељубник, ОВА НЕСВЕСНО ГО КАЖУВА

МАЖОТ КОЈ ИЗНЕВЕРУВА СЕКОГАШ ГИ КАЖУВА ОВИЕ 6 РЕЧЕНИЦИ: Вака ќе препознаете прељубник, ОВА НЕСВЕСНО ГО КАЖУВА.Ако сте биле измамени во минатото, веројатно сте...

ПОУЧНА ПРИКАЗНА: Внукот донесе богата свршеница во старата КУЌА на баба му

ПОУЧНА ПРИКАЗНА: Внукот донесе богата свршеница во старата КУЌА на баба муДалеку во шумата стоеше стара куќа, речиси трошна. Таму живеела една старица, која...

Ова е најздравата салата – јадете ја барем еднаш неделно

Ова е најздравата салата – јадете ја барем еднаш неделно Правилно избраните производи при подготовка на салата може да го направат ова мезе исклучително корисно....

Помфритот ќе стане крцкав и златен ако ги следите овие 2 златни правила

Помфритот ќе стане крцкав и златен ако ги следите овие 2 златни правила Помфритот кој се служи во угостителските објекти обично има вкусна крцкава кора....

Поврзани објави

error: Content is protected !!