Италијанско село ќе ви плати до 60.000 долари за да се преселите во него

- Advertisement -

Избраните кандидати треба да бидат постари од 18 години и помлади од 40 години и треба да бидат подготвени да живеат во селото најмалку пет години.

Санто Стефано ди Сесанио во италијанскиот регион Абрузо им нуди на жителите станица за живот – да се преселат во нивното идилично село на 1.250 метри надморска висина и да покренат бизнис, а за тоа би добиле парична помош во вредност до 60.000 долари.

Ова планинско место на југот од Италија има вкупно 115 жители, а поголемиот дел од нив се на возраст од 60 до 70 години. Помалку од 20 луѓе се помлади од 13 години поради што градоначалникот Фабио Сантавика стравува за нивната иднина.

- Advertisement -

Баш поради тоа тој направил план за населување на местото и негово закрепнување.
Санто Стефано ди Сесанио бара нови жители од места со популација поголема од 2.000 жители. Не сакаат да ги иселат своите луѓе од просторот кој што исто така има недостаток на млада работна сила.

Градската управа се обврзува на секој нов жител да му исплаќа месечен надомест од околу 800 долари, односно максимално околу 10.000 долари годишно во првите три години од престојот.

Ќе им биде доделена и куќа за живеење со минимална кирија. Најважиот услов е жителите да бидат подготвени да покренат свој сопствен бизнис за што можат да добијат еднократна помош во висина од 20.000 евра.

Особено се бараат луѓе кои што би отвориле амбуланта, прехранбени продавници, сервис за чистење и поправки, односно туристички водичи за околното подрачје.Селото за почеток бара 10 нови жители, или пет брачни парови.
Повеќе информации може да најдете на официјалната страница на општината Санто Стефано ди Сесанио.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави