Кажете ја оваа молитва денеска и сè ќе ви биде простено- еве на кој светец треба да се помолите

- Advertisement -

Ефрем Сирин е роден во Сирија, од бедни родители, во времето на царот Константин Велики.
Раната младост ја помина прилично бурно, но одеднаш во неговата душа настана пресврт и тој почна сиот да гори од љубов кон Господа Исуса Христа.

Му беше ученик на свети Јаков Нисибиски (13 јануари). Од големата Божја благодат од неговата уста извираше мудрост како меден поток, а од очите непрестано му течеа солзи.Трудољубив како пчела. Непрестајно пишуваше книги или ги поучуваше монасите во манастирот и народот во градот Едеса или пак самиот се предаваше на молитва и богомислие.

Неговите книги се многубројни, неговите молитви прекрасни. Најпозната му е молитвата за Чесниот Пост: „Господи и Владико на мојот живот“. Кога сакаа насила да го земат за епископ, почна да се прави луд и да трча низ градот Едеса, влечејќи ја зад себе својата облека. Кога го видоа тоа луѓето го оставија на мира.

- Advertisement -

Му беше современик и пријател на свети Василиј Велики. Светиот Ефрем Сирин е главно апостол на покајанието. Неговите списи и ден денес смекнуваат многубројни срца закоравени во грев, и ги враќаат кон Христа. Се упокои во длабока старост, во 378 година.
Гревовите ќе им бидат простени на сите оние кои денес ќе се помолат искрено на овој светец.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави