Како 31 ден од овој месец влијаат на вашето здравје

- Advertisement -

Како 31 ден од овој месец влијаат на вашето здравје.Еве како еден месец без алкохол може да влијае на вашето ментално и физичко здравје

За разлика од крајот на декември, кога почнуваат прославите и секогаш се наздравува за нешто, почетокот на јануари е време кога потрошувачите одлучуваат да се воздржат од алкохол. Во српската култура, поради Божиќ, веројатно оваа граница е поместена, но некои одлучуваат да ја напуштат чашата кога ќе се удри полноќ на новогодишната ноќ.

Како може месецот без алкохол да влијае на менталното и физичкото здравје?

- Advertisement -

Постојат различни причини зошто луѓето учествуваат во „Сува јануари“, а здравствените придобивки се меѓу најголемите стимулации. Подобриот сон и управувањето со тежината „се едни од најконзистентните придобивки“ од овој период, рече д-р Роко Ианучи, д-р, директор на програмата за резиденцијален третман Fernside во болницата Меклин, поврзана со Харвард и инструктор по психијатрија на Медицинскиот факултет Харвард.

За „Пипл“ д-р Јанучи ги посочува психолошките здравствени придобивки што може да произлезат и по 31 ден без алкохол.

– Ако се плашите дека „престанувањето со алкохолот ќе биде изолирано, би можеле да научите како се дружите со други луѓе ако не пиете“, вели докторот и објаснува дека понекогаш тоа ги отвора очите и ги тера луѓето да одлучат да направат некои други промени. дури и ако целосно не го прекине алкохолот.

Кои се придобивките од „Сува јануари“?

Тоа му користи на вашиот црн дроб
Прво и основно, д-р Јанучи истакнува дека воздржувањето од алкохол во текот на јануари е „добро за вашиот црн дроб“. Тој додава дека апстиненцијата за „релативно краток временски период“ може да има позитивно влијание.

– Луѓето со значително воспаление на црниот дроб предизвикано од алкохол често ќе видат дека нивните маркери за воспаление се враќаат во нормала во рок од еден месец, а тоа се луѓе кои имаат значително ниво на внес на алкохол – објаснува д-р Јанучи и додава:

– Алкохолот е отров на црниот дроб. Добрата вест е дека црниот дроб има многу капацитет да заздрави до одредена точка, па да му дадете шанса да заздрави може да биде многу корисно.

Може да го подобри сонот

Докторот истакнува дека многу луѓе не сфаќаат дека дури и малите количини алкохол го попречуваат сонот.

– Повеќето луѓе ќе ги забележат непосредните ефекти на алкохолот – вели д-р Јанучи, наведувајќи ја како пример способноста да се заспие порано. Но, иако ова важи за многу луѓе, тој вели дека пиењето алкохол може да предизвика и „утринско будење и немирен сон“.

– Тоа може да се случи со половина пијалок. Не е потребно многу за алкохолот да почне да го нарушува нашиот ритам на спиење, така што нашиот сон не е толку ресторативен како што инаку би можел да биде.

Може да помогне при губење на тежината
Слабеењето е главната цел за оние кои учествуваат во „Сува јануари“, цел за која д-р Ианнучи вели дека е можна во рок од 31 ден.

– Мислам дека можеме да го потцениме степенот до кој алкохолот додава калории, а тоа се „празни“ калории, што значи дека тие навистина немаат хранлива вредност – објаснува тој за пијалоците кои често „брзо се консумираат, особено во вид на слатки пијалоци.

Додека количината на изгубена тежина за време на сувиот јануари варира од личност до личност, особено ако калориите од алкохолот се „компензираат“ со јадење други работи, д-р Ианучи вели дека „многу луѓе откриваат дека губат тежина за време на сув јануари“.

Ако го прекинеме алкохолот, новите активности за време на сувиот јануари можат да помогнат во губењето килограми, особено ако вашите викенди или ноќи обично се вртат околу алкохолот. Лекарот предлага алтернативни активности, како што се „поактивни или надворешни работи во зависност од временските услови“.

Тоа може да ја подобри вашата интимност

Додека д-р Ианучи вели дека не видел истражување за влијанието на „сувиот јануари“ врз подобар интимен живот, но „би има смисла во зависност од нивото на алкохол“. Тоа е затоа што консумирањето алкохол „има ефект врз црниот дроб“, што може да „влијае на хормоните, вклучувајќи ги и половите хормони“.

Докторот посочува дека употребата на алкохол воопшто понекогаш може да има „негативен ефект врз односите“, па кога сме „поздрави, подобро спиеме, се чувствуваме поздрави, се чувствуваме подобро за себе и можеби имаме поголема самодоверба“, вели тој. дека може да биде „корисна“ и за запознавање и љубовен живот.

И додека „откажувањето од алкохол“ може да предизвика „помладите луѓе или луѓето кои се забавуваат“ да се плашат од „изолација“ за време на „сувиот јануари“, д-р Ианучи вели дека здружувањето на силите за еден месец апстиненција може да ги олесни работите.

Тој предлага да натерате некои пријатели да учествуваат или да најдете поддршка преку Интернет.

– Луѓето ќе го прават тоа преку социјалните медиуми и или преку апликации за да помогнат во поддршката на Dry January и може да ви даде чувство дека сте малку повеќе поврзани.Може да ја намали толеранцијата на алкохол
Учеството во „сув јануари“ исто така може да ја намали вашата толеранција. Затоа, нема да ви треба толку многу да пиете за да го почувствувате неговиот ефект.

– Ако пиете прилично редовно до точка каде што тоа влијае на вашата толеранција, а потоа одлучите да се вратите на пиењето, сакате да бидете внимателни бидејќи вашата толеранција можеби не е како што беше. Алкохолот може малку повеќе да влијае на вас кога ќе се вратите на пиењето – вели д-р Јанучи.

За луѓето кои се повеќе „вообичаени алкохоличари“ или луѓе „кои имаат нарушување на употребата на алкохол“, д-р Ианучи вели дека е важно „да не престануваат да пијат одеднаш без лекарска консултација“.

– Ако луѓето пијат многу редовно секој ден во текот на денот, ако имаат висока толеранција, ако се тресат, ако забележат дека се тресат наутро кога не пијат, важно е да се консултираат со лекар пред да престанат со алкохол – продолжува тој и додава дека тоа всушност може да биде медицински опасно.

Тоа може да доведе до целосно намалување на алкохолот
Додека „Сува јануари“ трае еден месец, некои учесници може да ги преиспитаат своите навики за пиење дури и откако ќе поминат 31 ден.

– Луѓето не сфаќаат дека се враќаат во истата ситуација пред почетокот на апстиненцијата од алкохол – вели д-р Јанучи.

Без оглед на тоа дали луѓето целосно се посветуваат на „сув јануари“ или ќе се одлучат за „влажен јануари“ (намалување на алкохолот во текот на месецот), д-р Ианучи вели дека „двата“ обиди „нудат бенефиции затоа што правите промена во твоето однесување“. Можеби е целосно назад таму каде што беше порано, но често не е“.

Докторот укажува и на „недостатоците“ на сувиот јануари. Според него, луѓето понекогаш може да се гледаат себеси како неуспешни – начин на размислување што тој не го смета за корисен затоа што самото обид е корисно.

– Мислам дека тоа е навистина еден вид победа – вели тој.

– Без разлика дали сте во можност да не пиете цел месец или дали понекогаш пиете во текот на тој месец, сепак веројатно ќе видите некои придобивки во однос на менталното и физичкото здравје – објаснува докторката, со став дека вреди да се прави.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави