Кардиолог ја шокираше јавноста: Мастите го чуваат здравјето, нас не дебелее само ова!

- Advertisement -

Безброј пати досега сме слушнале дека мастите се штетни за здравјето, бидејќи ги запушуваат артериите, го зголемуваат ризикот од срцеви болести и дебелеењето.

Но, британскиот кардиолог др. Асим Малхота го тврди спртивното. И далеку од тоа дека е единствен.

Имено, новото истражување покажало дека непријателот број еден за вашето тело е шеќерот. Освен тоа, др. Мелхота тврди дека полномасните прозиводи се добри за здревјетои постојат бројни докази кои покажуваат дека мастите не само што не доведуваат до срцеви проблеми, туку исхранта која вклучува полномасни млечни производи не штитат од срцевите болести и дијабетисот тип 2.

- Advertisement -

Др.Малхота ги охрабрува своите пациенти да јадат масти, но да одбегнуваат „лајт“ производи. Советувам да јадат полномасни прозиводи и намирници кои содржат заситени масти. Кога уште им напоменувам да се држат подалеку од сето тоа што наводно го снижува холестеролот, ме гледаат со отворена уста, вели кардиологот.

Тој објаснува дека сите прозиводи кои наводно содржат холестерол го зголемуваат ризикот од срцеи удари и додава дека мастите не се ( главните) виновници за дебелеењето. Избегнував полномасни прозиводи, тренирав, но сепак имав сало на стомакот. Тогаш почнав да го истражувам влијанието на мастите на здравјето, вели докторот.

Др. Малхота тврди дека најголема опасност по здравјето е шеќерот, а со него се сложува и професорот и педијатар др Роберт Лустинг. И тој го проучувал влијанието на мастите и шеќерот и заклучил дека прозиводите кои соджат шеќер мораат да имаат истакнато преупредување, како што имаат цигарите или некои алкохолни пијалоци.

Се повеќе ескперти кои сметаат дека главниот виновник за прекумерната тежина и целата низа на болести не се мастите туку шеќерот.

Не се дебелеете од мастите, исто како што не станувате зелени од зеленчукот кога јадете, истакнува кардиологот, а докторот Гари Тобс предупредува дека дебелината нема врска со бројот на калории, туку со тоа што јадеме.

Во прилог на тоа зборува и фактот дека околу 23 отсто од популацијата во Шведска се придржува на режимот на исхрана која се подразбира на полномасни производи и што помалку јаглерохидрати.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави