„КОГА ЖЕНАТА ЌЕ НАПОЛНИ 50 ГОДИНИ, ФИЗИЧКИ ИЗГЛЕДА КАКО ДА ИМА 57 ГОДИНИ“: Тврди д-р Емир Солаковиќ и открива како да го спречите тоа!

- Advertisement -

„КОГА ЖЕНАТА ЌЕ НАПОЛНИ 50 ГОДИНИ, ФИЗИЧКИ ИЗГЛЕДА КАКО ДА ИМА 57 ГОДИНИ“: Тврди д-р Емир Солаковиќ и открива како да го спречите тоа!Доктор Емир Солаковиќ открива зошто 50-годишна жена изгледа постаро отколку што е.

Кардиоваскуларниот хирург д-р Емир Солаковиќ привлекува внимание со своите изјави за здрав начин на живот, пред се затоа што на гледачите им се обраќа директно и без влакна на јазикот. Овој пат тој зборуваше за Хајат Медиа БИХ и ги откри ризиците од мозочен и срцев удар и презентираше интересни факти.

– Еден од факторите на ризик за мозочен и срцев удар, и болести, е и возраста. Кога ќе се роди мало дете, веќе е нападнато од атеросклероза. Со возраста, оваа атеросклероза, или ‘рѓосување – едноставно кажано, рѓосувањето на крвните садови едноставно се зголемува. Како што стареете се зголемува и холестеролот. Друго, во староста, бидејќи крвните садови се ‘рѓосани, се очекуваат разни болести со последици – објасни доктор Солаковиќ и додаде:

- Advertisement -

– Друга причина е полот. Сега, слушајте ме внимателно, вие жени и мажи. Жените кои имаат менструација, односно до менопаузата, нивните јајници лачат еден хормон – тоа се естрогени хормони, кои ги штитат жените од атеросклероза, срцев удар итн. Тогаш ќе видите дека жените 1:3, во споредба со мажите, помалку добиваат срцев удар. Но, кога жената влегува во менопауза, јајниците лачат помалку хормони, помалку естроген, а потоа жените имаат иста атеросклероза како и мажите. Тогаш болестите одат 1 спрема 1. Науката се обидела да им даде на жените естроген, апчиња и потоа им надоместувале, за да не умираат жените. Потоа виделе дека 50% имале помалку срцеви и мозочни удари, но забележале дека тие жени имаат предиспозиции за рак на матката. Потоа почнаа уште едно истражување, да дадат двојна хормонална терапија.

Доктор Солаковиќ објасни дека жените и мажите се разликуваат поради ногата и каква улога играат хормоните кога се во прашање годините.

– Драга моја сопруга, има едно нешто што нема да ти се допадне. Жена која ќе наполни 50 години и додава 7 години, а жена која има 50 на личната карта физички изгледа како да има 57 години. Зошто? Бидејќи колку побрзо жената добива менструација, толку побрзо е подготвена за оплодување и веќе е формирана, а метаболизмот и животните процеси веќе и одат, за разлика од мажот. Но јас ти го кажувам ова, едноставно, кога живееш здраво и имаш таков живот, ќе изгледаш 20 години помладо со твоите 50 години и тие 7 години. Мислам дека мотивот е добар и ви посакувам многу среќа, да бидете уште помлади – заклучи доктор Солаковиќ.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави