Кога не е во ред со бубрезите, телото ги испраќа овие сигнали: Шест симптоми кои не смеете да ги игнорирате

- Advertisement -

Кога не е во ред со бубрезите, телото ги испраќа овие сигнали: Шест симптоми кои не смеете да ги игнорирате.Раната дијагноза ги зголемува шансите за излекување.

Бубрезите ги филтрираат токсините, па затоа е многу важно за целокупното здравје да работат правилно. Раната дијагноза ги зголемува шансите за заздравување, па затоа е важно да го слушаме нашето тело и сигналите што ни ги испраќа. Кога бубрезите се компромитирани, овие симптоми може да се појават. Ако забележите повеќе од еден симптом, би било добра идеја да посетите лекар.
1. Отечени зглобови, стапала, лице

Акумулацијата на течност во телото е јасен показател дека нешто не е во ред со вашите бубрези, бидејќи тие се главните прочистувачи на течноста што се наоѓа во телото. Отекувањето на некои делови од телото (зглобови, стапала, раце, лице итн.) може да укажува на проблеми со бубрезите.
2. Промени во урината

- Advertisement -

Производството на урина е една од главните задачи на бубрезите, а секоја промена на бојата или мирисот на урината може да укаже дека нешто не е во ред.

Некои од промените што може да ги забележите и кои укажуваат на можни проблеми се:

  • Мокрењето е болно
  • Во урината има траги од крв
  • Мокрењето стана ретко
  • Разбудете се неколку пати во текот на ноќта за да уринирате

3. Гадење и повраќање

Кога бубрезите не ги отстрануваат штетните материи од телото, може да се појави чувство на гадење. Така телото наоѓа начини да ги исфрли токсините.
4. Се чувствувате постојано уморно

Секој има денови кога е уморен, нерасположен итн. и покрај тоа што спиете доволно. Сепак, замор понекогаш може да биде предизвикан од недостаток на еритропоетин, хормон кој се лачи од бубрезите. Затоа, доколку имате недостаток на овој хормон, почесто и поинтензивно ќе бидете уморни, а тоа ќе биде показател дека нешто не е во ред со вашите бубрези.
5. Анемија

А анемијата е поврзана со недостаток на еритропоетин, бидејќи овој хормон е клучен за производство на црвени крвни зрнца. Ако сте анемични, проверете го и здравјето на бубрезите.

6. Непријатен вкус во устата

Ако вашите бубрези не ги филтрираат и не ги отстрануваат токсините, тие потоа се акумулираат во телото. Ова може да предизвика метален вкус во устата, како и лоша задача. (Ординација.Вечерњи.хр)

Последни објави

spot_img

Поврзани објави