КУЌА ОД 40 КВАДРАТИ ЗА 8.000€, СЕ ГРАДИ ЗА САМО ЕДЕН МЕСЕЦ: Побарувачката на Балканот скокна на рекордно ниво

- Advertisement -

Куќи и викендички станаа попопуларни од кога и да било, нивното побарување скокна на рекордни нивоа среде пандемија, а монтажните куќи станаа сериозен фокус поради цената и брзината на изградбата.
Според официјалните податоци на РГА, лани биле продадени 1.443 објекти, во споредба со 884 во 2019 година.
Важно е да се истакне дека селските куќи и колиби што се продаваат за релативно малку пари кријат густ список на трошоци. Бидејќи ова во никој случај не е нова конструкција, постои реална потреба за адаптација на објектот, што во некои случаи воопшто не е ефтино.

Така, бидејќи желбите да се избега од градскиот метеж и вревата не стивнуваат, а цените на недвижностите растат, граѓаните сè повеќе се свртуваат кон изградба на монтажни куќи. Трендот што трае со децении во остатокот од светот е „прифатен“ полека и кај нас и како што одминува времето, побарувачката се зголемува.
Цена

Цените на квадратен метар монтажни куќи се движат од околу 200 евра за метар квадратен до 450 евра и повеќе, во зависност од голем број фактори. Од една страна, клиентите имаат избор на вид на конструкција: сива конструкција (која не вклучува електрична инсталација, водовод и канализација, како и поставување на подови или санитарни услови) и чини помеѓу 160 и 230 евра за метар квадратен, во зависност на кој изведувач ќе изберете.
Од друга страна, клуч на рака (каде што ќе добиете целосно готова куќа) чини од 260 до 450 евра за метар квадратен, во зависност од тоа дали сакате да изградите основа или не, како и од производителот. Исто така, на цената влијае и енергетската класа на куќата.

- Advertisement -

Брзина на градење
Најпримамливиот факт за монтажните куќи е брзината на нивната изградба. За разлика од класичните куќи кои се градат на самото место, монтажните куќи се направени од префабрикувани елементи. Повеќето производители тврдат дека куќите од 80 квадратни метри може да бидат готови за околу еден месец, што е исклучително брзо. Надвор од таа брзина, фактот дека куќата е монтажна драстично го поедноставува целиот процес на градење.
Повеќето монтажни куќи се направени од дрво и гипсана плоча. Однадвор, тој е покриен со плочи OSB, а внатре, се поставува минерална волна, над која прво одат фолијата, а потоа и гипсените плочи. Покривот е направен од плочки или лим. Многу производители на монтажни куќи прават и армиран бетон. Дополнителен слој за топлинска изолација, главно изработен од стиропор, е поставен над панелот од армиран-бетон.

Енергетската ефикасност е една од најголемите предности на монтажните куќи. Луѓето кои се одлучуваат на потег да изградат монтажна куќа, имаат избор на неколку различни начини на топлинска изолација.
Според грубите проценки, поради материјалите од кои се изградени, тие се околу 10 проценти поефикасни во одржувањето на внатрешната температура на куќата. Некои од куќите достапни на Блаканот имаат топлинска спроводливост од максимум 0,15W / m2K. За споредба, градежните материјали се топлинска изолација ако нивната спроводливост е околу 0,3W / m2K.

Извор-Фото: Курир.рс

Последни објави

spot_img

Поврзани објави