ЛАЗАР (9) Е ИЗЛЕЧЕН ПО ЧУДОТО ВО МАНАСТИРОТ ТУМАНЕ: После ова приказна никој нема да се сомнева во моќите на овој манастир

- Advertisement -

На Лазар Филиповиќ (9) од Владижин Хан пред една година му беше дијагностициран тежок облик на рак, а по чудесното заздравување во манастирот Туман, една година подоцна неговите родители решија да ја обноват црквата во неговото родно село.Дека имало тумор, а потоа дека исчезнал за само три недели, покажуваат и медицинските резултати од Институтот за мајка и дете.

„Прогнозата беше страшна, дури се зборуваше и за ампутација на ногата“, вели Зоран Филиповиќ, таткото на Лазар.
На Интернет, тој случајно дознал за чудата што се случуваат во манастирот Тумане, посветени на Свети Зосим.
„Прочитав колку луѓе ги изгубија своите болести откако дојдоа во тоа светилиште, како другите се породија и многу повеќе. Го прашавме д-р Симиќ дали можеме да го однесеме детето во манастирот Тумане, тој беше воодушевен и не поддржа.

Не знам како и зошто, но од тој момент сите се однесувавме поинаку. Се чинеше како огромен товар да паднал од моето срце, а Лазар, малку по малку, стана, се освежи и првпат по неколку дена побара да јаде, иако немаше апетит со денови“, се сеќава Зоран.

- Advertisement -

Веќе тој ден, родителите, но и лекарите, видоа дека Лазар е подобар, а следното утро, анализите го потврдија тоа, така што немаше операција.По Божјото чудо што му го спаси животот на Лаза, Филиповиќ се редовни посетители на црквите, а неодамна решија да му се заблагодарат на Бога и на сите светци со реновирање на црквата во нивното родно село Јастребац кај Владижин Хан, со помош на монасите од Туман.

„Локалните жители на селото започнаа со реконструкција на црквата, која мојот прадедо Рандјел Филиповиќ ја изградил во Јастребац, и секако се приклучив и јас. Ова му го пријавив и на игуменот Димитрије од Туман и наскоро братството реши да ни помогне. Па сега, иако тие самите се во работата, тие собираат донации за обнова на нашата црква“, објаснува Зоран Филиповиќ.
Лазар сега оди на училиште, а дома со сестра му Николина, сака да си игра со волкот.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави