Направете го ова со палецот и дознајте дали вашиот живот е во опасност: Брз тест открива смртоносна болест – направете го ОВА веднаш!

- Advertisement -

Како да препознаете опасна болест со едноставно движење на прстот?

Научниците од универзитетот Јеил открија дека со само едно движење на прстите можете да откриете дека имате аневризма во главната артерија на срцето. Оваа студија е објавена во American Journal of Cardiology.

Еве како изгледа тестот: треба да ги свртите дланките нагоре и да го свиткате палецот кон малиот прст што е можно повеќе. Ако прстот стигне до центарот на раката, тоа е нормално. Меѓутоа, ако го премине работ на дланката, тоа може да биде знак на аневризма на аортата.

- Advertisement -

Како што објаснија научниците, подвижноста на палецот до оваа мерка може да укаже на истегнување и слабеење на зглобот. И, тоа е симптом на заболување на сврзното ткиво во целото тело, вклучително и во аортата.

Аневризмата на аортата е обично асимптоматска, така што повеќето пациенти едноставно не се свесни за присуството на болеста. Според истражувачите, се покажало дека учесниците во експериментот со „испружени“ прсти често ја имаат оваа дијагноза. Студијата вклучува податоци за здравствениот статус на 350 луѓе кои имале операција на срцето.

Што е аневризма на аортата?

Аневризма значи состојба на проширување на крвен сад што може да биде локализирана или дифузна. Аортата е најголемата артерија во телото што тече директно од срцето. Најчеста причина за аневризми на аортата е атеросклероза, особено опаѓачкиот дел на аортата.

 

Последни објави

spot_img

Поврзани објави