НАРОДНИ ВЕРУВАЊА: Ако видите копче на патот, никако не земајте го во рака, а еве што се случува ако ви отпадне!

- Advertisement -

Можеби тоа се само обични приказни од нашите баби, но никогаш не е доцна да се биде внимателен. Од памтивек, луѓето научиле да ги толкуваат природните знаци што ги опкружуваат, вклучително и разни верувања за копчињата. Ако ги соберете копчињата на вашите пријатели, можете да направите моќна амајлија, и тоа е само едно од интересните верувања поврзани со овие предмети.

Бројни верувања се прикачени на копчињата. На пример, се смета дека парите не сакаат паднати копчиња, односно дека оној што има гардероба во плакарот од која паднале копчињата нема да има среќа со парите.

Исто така се верува дека нема да имате пари ако зашиете копче на гардеробата додека го носите, додека други мислат дека тоа значи дека ќе станете лесно заборавени. Ова, наводно, може да го свртите обратно ако гризете нешто и го држите во забите додека шиете.

- Advertisement -

Можете да направите амајлија за да се повикате на среќата ако ги соберете копчињата на вашите пријатели. Ако најдете копче на патот, не земајте го, бидејќи тоа ќе привлече несреќа.

Се верува дека копчето што го пронајдовте може да ви донесе среќа ако го ставите во чевелот.

Ако случајно го откинете копчето од облеката, ќе бидете поканети на забава. Лош знак е да го откинете копчето кога ќе се облечете наутро.

Девојките кои ќе им падне копче од облеката имаат најмногу причини за грижа – според некои верувања, тоа значи дека нивното момче им е неверно.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави