НАРОДНО ВЕРУВАЊЕ | Кога да не тргате на пат, кој ден не е добар за нова работа, а во кој се раѓаат најсреќните деца!

- Advertisement -

Понеделник

Овој ден се смета за најсреќен ден во неделата и се верува дека дете кое ќе се роди тогаш ќе има многу успех во животот. Ова е среќен ден за нова работа, но не и за големи патувања.

– Не вреди да се земе и да се даде заем во понеделник, бидејќи се верува дека долгот нема да се отплати и дека парите ќе пропаднат – тоа е старо верување.

- Advertisement -

Вторник

Се верува дека вторник не е добар и не е препорачливо да се започне со каква било работа на овој ден. Не е препорачливо да се склучува договор за брак.
– Тој не се крсти во вторник, не се жени и не мие облека – според народното верување.

Среда

Среда е еден од среќните денови кога можете да започнете бизнис, да одите на патување, а децата родени на тој ден ќе бидат просперитетни и здрави. Во некои делови од нашата земја, средата е замислена како светец, па можете да го слушнете изразот Велика среда, кој обично го ветуваат болните, а некои дури изгледа дека ги лекуваат.

Четврток

За четврток, луѓето често велат: „Сите денови се добри, а четврток е најдобар“. На тој ден се прават подготовки за венчавката, луѓето излегуваат на нивите да ораат, а особено се цени четвртокот од пролет до жетва, од Велики четврток до Денот на Спасителот.

Петок

Петок е денот да се заврши започнатото, тогаш ништо не е позајмено.

Тогаш ништо од млеко не се носи на трпезата, за волците да не дават говеда и да ги напаѓаат овчарите. Се верува дека не треба да се чешлате во петок, бидејќи ќе имате главоболка. И косата од чешлање во петок брзо се смирува.

Христијаните постат во петок затоа што Исус Христос бил распнат на крст на тој ден.

Сабота

Саботата е ден посветен на мртвите, се посетуваат гробови и се уредуваат и се палат свеќи.

Недела

Во народот, неделата се смета за свет ден, се носи свечено одело, се оди во црква, се одмара, поминува време со семејството и ништо не се прави.

Недела е денот кога Христос воскресна!

Последни објави

spot_img

Поврзани објави