Најскапото сирење во светот е од магарешко млеко и се прави во Србија-ЕВЕ КОЛКУ ЧИНИ

- Advertisement -

Во природниот резерват, Засавица до Сремска Митровица произведува најскапо сирење во светот што е направено од млеко од магаре

Килограмот на ова сирење чини неверојатни 1000 евра, што ја надмина цената до тогаш најскапото шведско сирење што чини 850 евра за килограм. Рецептот за овој производ е строго зачуван во тајност, бидејќи производот е единствен за сега.

Објаснување за таква висока цена на магарето на сирење лежи во фактот дека овие животни даваат исклучително малку млеко.

- Advertisement -

Имено, потребни се 25 литри млеко за производство на ова сирење, а таа количина на едно животно може да се даде само за две години. Сирењето на млеко од магариња содржи само 1 процент маст, и има 30 пати повеќе витамин Ц во него отколку во кравјо млеко. Во млекото од магаре, египетската кралица Клеопатра, го користела за зачувување на убавината.

Од млеко од магаре, покрај сирењето, се прави и сапуни, дневен и ноќен крем и ликер. Овие производи се исклучиво направени по нарачка.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави