Најстарата фотографија од маршалот: Можете ли да го пронајдете 19-годишниот Тито?

- Advertisement -

Оваа стара, избледена фотографија настанала во 1911 година во фабрика во словенечкиот град Камник. На неа засекогаш останале забележани лицата на работниците за време на паузата за ручек, меѓутоа, еден од нив во наредните години засекогаш ќе ја промени историјата на Балканот.

За Јосип Броз Тито и денес, децении по неговата смрт, кружат разни приказни и гласини. Се менува местото на неговото раѓање, се зборува за различни занимања, но и за тоа што работел пред да се појави на историската сцена како лидер на партизаните во Втората светска војна.

За активностите на Тито во најраната младост се познати мал број информации. Во неговата биографија пишува дека во 1911 година се вработил во фабриката „Титан“ во Камник. Токму во овој словенечки град настанала фотографијата за која денес се верува дека е најстарата фотографија од маршалот.

- Advertisement -

 

Последни објави

spot_img

Поврзани објави